SRBIJA

Bajden: Zapadni Balkan pretnja za bezbednost Amerike - ostaje vanredna situacija

Situacija na Zapadnom Balkanu i dalje predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku Sjedinjenih Američkih Država, upozorio je američki predsednik Džozef Bajden u poruci Kongresu, u kojoj je obavestio da je zbog toga neophodno da se produži izvršna uredba o vanrednoj situaciji za Zapadni Balkan.
Sputnik
Kako je objavljeno na sajtu Bele kuće, Bajden je produžio Nacionalnu izvršnu uredbu o vanrednim situacijama na Zapadnom Balkanu, u skladu sa Međunarodnim aktom o ekonomskim ovlašćenjima u vanrednim situacijama, kako bi se pozabavio neobičnim i izuzetnim pretnjama po nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku SAD.
Ova izvršna uredba je prvobitno potpisana 26. juna 2001. i odnosi se na pretnju po bezbednost SAD, izazvanu radnjama onih koji deluju na ometanju sprovođenja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN od 10. juna 1999. na Kosovu i Metohiji.
Uredba se odnosi i na lica koja su uključena u, ili pomažu, sponzorišu ili podržavaju ekstremističko nasilje u Severnoj Makedoniji i drugde u regionu Zapadnog Balkana, ili protiv lica koja deluju na način koji ometa sprovođenje Dejtonskog sporazuma u ​​BiH.
Predsednik Amerike je naknadno izmenio tu uredbu Izvršnom uredbom od 28. maja 2003. kako bi preduzeo dodatne korake u vezi sa određenim radnjama koje ometaju sprovođenje, između ostalog, Ohridskog okvirnog sporazuma iz 2001. u odnosu na Severnu Makedoniju.
„Dana 8. juna 2021. godine potpisao sam Izvršnu naredbu, 14033, kojom je proširen obim vanrednog stanja u zemlji proglašenom Izvršnom naredbom 13219, sa izmenama i dopunama, navodeći da je situacija na teritoriji bivše SFRJ i Albanije (Zapadni Balkan), tokom protekle dve decenije, uključujući podrivanje posleratnih sporazuma i institucija nakon raspada bivše SFRJ, kao i široko rasprostranjenu korupciju u raznim vladama i institucijama na Zapadnom Balkanu, ometa napredak ka efikasnom i demokratskom upravljanju i punoj integraciji u transatlantske institucije, i na taj način predstavlja neobičnu i izuzetnu pretnju po nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku SAD“, navodi se u naredbi koju je potpisao Bajden, a koja je objavljena na sajtu Bele kuće.
Bajden je, obrazlažući produžavanje Izvršne uredbe, naglasio da su „akcije osoba koje ugrožavaju mir i međunarodne stabilizacijske napore na Zapadnom Balkanu, uključujući akte ekstremističkog nasilja i remetilačke aktivnosti, i situacija naZapadnom Balkanu, koja ometa napredak ka efikasnom i demokratskom upravljanju i punoj integraciji u transatlantske institucije, i dalje predstavljaju neobičnu i izuzetnu pretnju po nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku SAD“.
„Stoga sam utvrdio da je neophodno nastaviti vanredno stanje koje je proglašeno Izvršnom uredbom 13219 za Zapadni Balkan“, naveo je Bajden u odluci.
Komentar