SRBIJA

Kijev veoma uspešno istrebljuje samo – Ukrajince

Ukrajinci su u ozbiljnom problemu, jer im zbog zapadnih finanijera treba uspešna kontraofanziva, a uspeha nema – ni na vidiku. Zbog toga se oni ne odriču parole da Ruse treba istrebiti, genocidirati, ali umesto toga vrlo dobro istrebljuju one koji se smatraju Ukrajincima, one koje šalju na front, ocenjuje urednik portala „Fakti“ Đuro Bilbija.
Sputnik
Sa tolikim gubicima i u vojnom i u tehničkom smislu, ukrajinska ofanziva, prema proceni našeg sagovornika, može da traje još samo par nedelja dok ne potroše svoj potencijal, a druge vojske koja bi brzo mogla da se formira – nema. Uništena je, kaže Bilbija, njihova 47. brigada koja je napadala s ciljem da preseče put Donjeck–Krim i da izađe na Crno more. Potrošili su je i povukli na dopunu, ali se ne zna kada bi mogla da se vrati na front. I druge bi, ističe naš sagovornik, mogle da prođu slično.
„Rusija će morati da promeni format rata, verovatno nećemo više videti napade kao one u Artjomovsku. Tamo je uništavana ukrajinska vojna sila veoma temeljno, a nisu osvajanje teritorije. Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane tamo je izginulo oko 50 hiljada ukrajinskih vojnika. Ono što nije uništeno tada, uništava se u ovoj ukrajinskoj kontraofanzivi. To je priznao i bivši poljski ministar odbrane general Valjdemar Skšipčak. On je naveo da za NATO i Ukrajinu dolaze kritični momenti, a jedan od njih će biti kada ukrajinska vojska uspe da probije ruske odbrambene linije, jer će onda uslediti blickrig, a zatim će uslediti ruska kontraofanziva“, kaže Bilbija.

Rusi spremaju do sada neviđene operacije

A kuda će da krenu, dodaje on, znaju samo u ruskom državnom vojnom vrhu. Ipak, moguće je da će početi korišćenjem širokog ofanzivnog prostora s do sada neviđenim operacijama. Mi praktično do sada nismo videli ni jednu tenkovsku bitku, jer nije bilo podrške avijacije, kaže Bilbija i dodaje da to možemo da očekujemo polovinom jula, jer teška tehnika tek tada može da se kreće terenom mimo normalnih puteva.
Trenutno su se Rusi ukopali i napravili su takozvanu Surovikinovu odbrambenu liniju što podrazumeva rovove i vatrene tačke u tri ešalona, a Ukrajinci nigde nisu probili ni prvi koji se pravi tako da se protivnik namami u klin, kako bi se zamka zatvorila iza njihovih leđa, objašnjava naš sagovornik.

Britansko atomsko oružje ipak bilo u Ukrajini?

Rusi su, dodaje on, prešli u aktivnu samoodbranu, pustili su Ukrajince koje Amerikanci guraju iz raznoraznih razloga i logično je da imaju manje gubitke. Celokupno naoružanje ukrajinskih vojnika je sada zapadno, tj. NATO što im očigledno ne pomaže s obzirom na to da su, prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, samo od 4. juna imali više od sedam hiljada poginulih i ranjenih. Zanimljivo je, smatra Bilbija, da Kijev krije, odnosno, da u tu brojku nisu uračunati poginuli u ruskim noćnim udarima.
„Nema podataka i nejasno je šta se desilo u skladištu kod Ternopolja, na zapadu Ukrajine. Govorilo se da je otišlo oko hiljadu tona neke municije ali odličan znalac takvih stvari Konstantin Sivkov koji je potpredsednik Akademije za raketne i artiljerijske nauke rekao je da je veoma moguće da je u tom skladištu otišlo u vazduh atomsko oružje, ne komponente za atomsku bombu, već ono koje su dobili iz Velike Britanije. Po snazi eksplozije pretpostavlja se da se radilo o taktičkom nuklearnom oružju snage 2-3 kilotone. Međutim, ozbiljnu istragu o tome sada niko ne može da obavi“, kaže Bilbija.

Gde bi mogla da bude nova granica?

Prema oceni našeg sagovornika, mirovna inicijativa predsednika Južnoafričke republike, Zambije i Komorskih ostrva nema velikih izgleda za uspeh, jer NATO planira da primi Ukrajinu u svoje redove čim se sukob završi. Međutim, dodaje Bilbija, s druge strane imate Putina koji kaže da Ukrajinci napadaju i rusku teritoriju i da će zbog toga morati da naprave sanitarni koridor. S obzirom na to da Ukrajina sa Zapada dobija sve dalekometnija oružja ta zona mora da ima dubinu od 150 kilometara, odnosno 300 kilometara na zapad. „To znači da bi ta zona trebalo da dođe do Lavova. Rusija, bi po svemu sudeći, taj deo mogla da prepusti EU, tj. Poljacima, Mađarima i Rumunima i tu bi prema mojoj prognozi mogla da bude i nova granica“, rekao je Đuro Bilbija.
RUSIJA
Putin: Snage Kijeva nemaju šanse u kontraofanzivi; F-16 će goreti kao i 'leopardi' /video/
Komentar