Podkast

Zašto se Tolstoj nije preselio u Novi Sad | Moja Rusija u Srbiji

U novoj epizodi „Moje Rusije u Srbiji“ vodimo vas u Novi Bečej, u kuću u kojoj je živeo unuk velikog ruskog pisca Lava Tolstoja.
Sputnik
Saznaćete i koliko danas ima potomaka slavnog pisca, gde žive i šta rade i kako je nastala tzv. Tolstojeva „srpska grana” i kakva je bila njihova sudbina. Kako je izgledao njihov život u Srbiji i kada im je Staljin dozvolio povratak u Sovjetski Savez.
Otkrićete i zašto je Lav Tolstoj planirao beg od kuće i preseljenje u Novi Sad.
Čućete priču o „bunaru ljubavi“ mestu gde su se Lavov unuk Vladimir i njegova supruga Olga zakleli na večnu ljubav i otkriti zašto to mesto i danas opsedaju turisti.
Tolstojevi su plemićka, grofovska porodica i imaju svoj grb i znak loze, kao i prsten sa grbom, pa vam otkrivamo i u čijim je rukama danas taj prsten.
Saznaćete i kakav je odnos potomaka Lava Tolstoja prema Srbiji.
Za „Moju Rusiju u Srbiji“ i „Sputnjik“ o tome ekskluzivno govore Vladimir Tolstoj, čukununuk slavnog pisca i savetnik ruskog predsednika, kao i njegova deca: Katarina, Ivan i Andrej, a takođe i novinarka Fjokla Tolstoj, ćerka čuvenog lingviste i akademika Nikite Tolstoja.

O emisiji „Moja Rusija u Srbiji“

Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u emisiji „Moja Rusija u Srbiji“ vodi vas na vama poznata, ali i skrivena mesta naše zemlje koja su obeležili znameniti Rusi. Zavirite sa nama u različite kutke Srbije i upoznajte njihove veze sa Rusijom. Emituje se svake druge nedelje u 19.00.
Pogledajte i kako je Srbin doprineo pobedi Rusa nad Napoleonom:
Komentar