SVET

Sančez raspušta parlament nakon neuspeha na lokalnim izborima

Španski premijer Pedro Sančez saopštio je da će nakon neuspeha njegove partije na lokalnim i regionalnim izborima raspustiti parlament, pa će vanredni opšti izbori biti održani 23. jula ove godine.
Sputnik
Pedro Sančez je tokom obraćanja naciji, koje je prenosila španska televizija, rekao da je odluku o raspuštanju parlamenta doneo imajući u vidu rezultate jučerašnjih lokalnih i regionalnih izbora, prenosi RTS.
Španski premijer je istakao da je glasanje prenelo poruku koja je iznad izbora lokalnog i regionalnog značaja.
Na osnovu 95 odsto prebrojanih glasova, na lokalnim izborima u Španiji, održanim juče, vladajuća Španska socijalistička radnička partija (PSOE) pretrpela je veliki poraz od konzervativne Narodne partije (PP).
Socijalisti su uspeli da ostvare tesnu pobedu u samo tri od ukupno 12 regiona, dok je u ostalih devet, najverovatnije, Narodna partija odnela pobedu uz koalicije ili neformalne sporazume o podršci sa krajnje desničarskom strankom Voks.
Rezultati su pokazali da su konzervativci uspeli da osvoje jasnu većinu na lokalu, dok je u regionu Madrida regionalna predsednica Izabel Dijaz Ajuso iz redova Narodne partije uspela da sačuva apsolutnu većinu.
Narodna partija je skoro u potpunosti osvojila velike gradove, uključujući Sevilju, za koju su se socijalisti nadali da će je sačuvati.
Pored Sevilje, ova stranka je osvojila Aragon, Balearska ostrva, Kantabriju, La Riohu, Ekstremaduru i Valensiju, kao i Kastilja-La Manču i Kanarska ostrva na kojima će konzervativci najverovatnije oformiti savez sa Koalicijom Kanarskih ostrva.
Komentar