RUSIJA

Zaharova: SAD i EU nisu urazumile prištinske vlasti, ugrožena bezbednost na Balkanu

Rusija osuđuje provokativne antisrpske postupke Prištine, koji dovode situaciju do goruće faze i ugrožavaju bezbednost na Balkanu, izjavila je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
Sputnik
„Zabrinuto pratimo još jedno zaoštravanje situacije u autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija, gde se nastavljaju progon i nasilje nad autohtonim srpskim stanovništvom, koje organizuju kosovski albanski radikali“, poručila je Zaharova.
Ona je naglasila da odgovornost za postupke prištinskih vlasti u potpunosti snose Sjedinjene Američke Države i Evropska unija.

Prema njenim rečima, SAD i EU „ne deluju kao mirotvorci, već kao podstrekači sukoba, koji podrivaju međunarodno-pravne osnove rešavanja kosovskog pitanja i odlažu postizanje međusobno prihvatljivog rešenja, koje je moguće samo oslanjanjem na Povelju Saveta bezbednosti UN 1244“.

Portparol je dodala da SAD i EU nisu učinile ništa „da urazume rukovodstvo kosovskih Albanaca i nateraju ga da ispuni obaveze iz Briselskih sporazuma iz 2013. i 2015. godine“.
Prethodno je direktor četvrtog evropskog departmana Ministarstva inostranih poslova Rusije Jurij Pilipson u intervjuu za Sputnjik izjavio da će Rusija nastaviti da podržava Beograd u odbrani njegovih legitimnih prava, suvereniteta i teritorijalnog integriteta. On je dodao da Brisel i Vašington nikada neće priznati štetnost ‘kosovskog projekta’.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izdao je juče naredbu da se podigne borbena gotovost Vojske Srbije na najviši stepen zbog najnovijih dešavanja u južnoj srpskoj pokrajini.
Sa svoje strane, NATO je danas pozvao prištinske institucije da odmah deeskaliraju situaciju na severu Kosova i Metohije
Tzv. kosovska policija nasilno je u petak upala u zgrade opština u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću, upotrebivši suzavac, dimne i šok bombe protiv Srba koji su pokušali da je spreče da uđe u opštinske prostorije.
Povređeno je više Srba, a kosovska policija je ušla u opštinske zgrade i u njih uvela albanske gradonačelnike.
SRBIJA
Vojska Srbije do daljeg ostaje u najvišem stepenu borbene gotovosti /foto/
Komentar