MULTIMEDIJA

Dan slovenske pismenosti i kulture

Danas se obeležava Dan slovenske pismenosti i kulture u slavu Svetog Ćirila i Metodija, koji su zaslužni za širenje pismenosti među slovenskim narodima. Ovaj praznik pored Srbije i Rusije obeležava se i u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Ukrajini i Severnoj Makedoniji.
Sputnik
1 / 12

Školarci pred svečanu „Povorku pisama“ posvećenu Danu slovenske pismenosti i kulture, u Novosibirsku.

2 / 12

Savremeni muzej kaligrafije prvi je muzej u Rusiji posvećen umetnosti pisanja, u kome su predstavljena dela drevne umetnosti kaligrafije, primerci slovenskog i evropskog pisanja, retki rukopisi, instrumenti za pisanje prošlosti i sadašnjosti.

3 / 12

Dan slovenske pismenosti i kulture u Velikom Novgorodu, koji se poklapa sa danom sećanja na prve prosvetitelje – Svetu ravnoapostolnu braću Ćirila i Metodija – tvorce slovenskog pisma. Gosti praznika na sajmu knjiga.

4 / 12

Drevni Psaltir sa posledovanjem predstojatelj Ruske pravoslavne staroverske crkve mitropolit Kornilij predao je Istorijskom muzeju. Knjiga potiče iz podmoskovskih Guslica – staroverskog centra, koji je imao svoje bogate knjižne i umetničke tradicije i tesno je povezan sa Rogoškim duhovnim centrom u Moskvi. Psaltir je objavila Moskovska štamparija 1640. godine, a tipičnog je dizajna za to vreme: ukrašen je izlaznom gravurom na kojoj je prikazan car David koji zapisuje psalme, oglavlja i inicijale sa velikim ornamentisanim inicijalima.

5 / 12

Detalj iz Savremenog muzeja kaligrafije u Rusiji.

6 / 12

Prezentovanje stare retke knjige u Centralnoj univerzalnoj naučnoj biblioteci koja nosi naziv po piscu Nikolaju Nekrasovu u Moskvi.

7 / 12

Ćirilo i Metodije, u narodu poznati kao Sveta braća, bili su braća iz Soluna koji su u 9. veku širili pismenost i hrišćanstvo među Slovenima u Velikomoravskoj kneževini i Panoniji.

8 / 12

Svojim radom oni su pomagali kulturni napredak Slovena zbog čega su ostali upamćeni kao „slovenski apostoli“.

9 / 12

Ćirilo i Metodije su napravili glagoljicu, pismo Slovena.

10 / 12

Nakon njihove smrti njihovi učenici su nastavili njihov prosvetiteljski rad.

11 / 12

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave uspomenu na Svetog Ćirila i Metodija, koji su zaslužni za širenje pismenosti među slovenskim narodima.

12 / 12

Danas je i državni praznik u Srbiji - Dan slovenske pismenosti i kulture, koji se obeležava od 2019. godine.

Komentar