EKONOMIJA

Gorući američki problem bez rešenja: Bajden i Makarti nisu postigli dogovor, preti ozbiljna kriza

Samo 10 dana pre isteka krajnjeg roka do kojeg bi trebalo da bude postignut dogovor o povećanju limita javnog zaduživanja američke vlade, koji sada iznosi 31,4 biliona dolara, predsednik Džozef Bajden i predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa Kevin Makarti nisu uspeli da se saglase kako da reše gorući problem.
Sputnik
Izostanak dogovora između dve strane mogao bi negativno da se odrazi na američku ekonomiju i uvede je u ozbiljnu krizu, a dve strane su potvrdile da će pregovori biti nastavljeni, navodi se u izveštaju Rojtersa.
Predsednik Bajden iz Demokratske stranke i predsedavajući Predstavničkog doma republikanac Makarti, pokušavali su da postignu dogovor, ali Makarti je zahtevao da Bela kuća pristane na smanjenje potrošnje, dok je predsednik Bajden taj zahtev ocenio kao „ekstreman“ i predložio je uvođenje novih poreskih obaveza što su republikanci odbili.
Obe strane su naglasile potrebu da se izbegne proglašenje nesolventnosti i neizvršavanje obaveza i potvrdile da će nastaviti da razgovaraju u narednim danima.
„Još jednom smo ponovili da je jedini način da se krene napred u dobroj veri da ćemo postići dvopartijski sporazum“, rekao je Bajden posle sastanka i ocenio ga kao „produktivan“.
Nakon sinoćnjih razgovora sa Bajdenom, Makarti je rekao novinarima da će pregovarači pokušati da pronađu zajednički jezik.
SRBIJA
Vraća se jastreb Olbrajtove da ojača pritisak prema Srbiji: O'Brajen je isti, ali nije ista Amerika
Komentar