MULTIMEDIJA

Soba šapata, „fontana suza“, bioskopska sala: Zavirite u Dvorski kompleks na Dedinju

Kraljevski kompleks (Dvorski kompleks) na Dedinju u Beogradu svečano su u sredu otvorili za turiste u sezoni 2023. prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina. Oni su pozvali sve zainteresovane da se pridruže obilascima koje organizuje Turistička organizacija Beograda.
Sputnik
1 / 19

Beli dvor je kralj Aleksandar počeo da gradi u leto 1934. godine sa namerom da tu odgaja trojicu naslednika, kraljeviće Petra, Tomislava i Andreja.

2 / 19
Danas se Beli dvor koristi za velike događanje poput Uskršnjih i Božićnih prijema za decu bez roditeljskog staranja, kao i junske prijeme najboljih učenika iz Srbije i Republike Srpske.
3 / 19

Veliki portret Kralja Aleksandra koji je naslikao Paja Jovanović.

4 / 19

Turistička organizacija Beograda (TOB) organizuje obilaske Kraljevskog kompleksa svake subote od 9.30 i 12.30.

5 / 19

Stepenište koje vodi u gornje prostorije Belog dvora.

6 / 19

Dvorska trpezarija.

7 / 19

Salon u kojem su Josip Broz Tito i Slobodan Milošević primali političke goste je prostorija koju je javnost najviše puta videla u medijima.

8 / 19
Enterijer dvora ispunjava antikvitetni nameštaj
9 / 19

Odaja u suterenu koja je kralju služila kao mesto za odmor i uživanje u nikotinskom dimu, s obzirom na to da je bio strastveni pušač.

10 / 19

Duh Orijenta u jednoj od prostorija u suterena Kraljevskog kompleksa.

11 / 19

Ruske arhitekte Nikolaj Krasnov i Sergej Smirnov su imali veliku slobodu u dekoraciji prostorija koje se nalaze u suterenu Kraljevskog dvora.

12 / 19

Josip Broz Tito je voleo da provodi dosta slobodnog vremena u suterenu kompleksa posebno u prostoriji gde se nalazila bioskopska dvorana.

13 / 19

"Soba šapata" je kralju služila za privatne audijencije i poverljive razgovore sa najbližim saradnicima.

14 / 19

Uloga kopije Bahčisarajske fontane suza smeštenoj u "Sobi šapata" je bila da stvori zvučnu zavesu, tako da i pored toga što odaja nema vrata, ko god bi prolazio tuda mogao je da čuje samo nešto nalik šapatu.

15 / 19

Zadivljujuća dekoracija tavanice u suterenu Kraljevskog dvora na Dedinju.

16 / 19

Dvorska crkva Svetog apostola Andeja Prvozvanog, građena je od 1924. godine u srpsko-vizantijskom stilu, po uzoru na Kraljevu crkvu u manastiru Studenica i manastir Svetog Andreje na Treski.

17 / 19
Glavni arhitekta pri izgradnji kapele je bio Živojin Nikolić. On je projekat načinio uz pomoć ruskog arhitekte i emigranta Viktora Viktoroviča Lukomskog
18 / 19
Kapela je posvećena Svetom apostolu Andreju Prvozvanom, koga porodica Karađorđević proslavlja kao krsnu slavu.
19 / 19
Dvorski park – remek-delo pejzažne arhitekture
Komentar