RUSIJA

Najmoćnije svetsko naoružanje na vojnoj paradi u Moskvi

Parada na Crvenom trgu u Moskvi je i ove godine, pored političke i ekonomske, pokazala i vojnu snagu Rusije. Prikazano je najmoćnije svetsko naoružanje današnjice i dva noviteta – oklopna vozila „Ahmat“ i „Spartak“.
Sputnik
Novo oklopno vozilo Z-STS „Ahmat“ proizvodi se od prošle godine po nalogu lidera Čečenije Ramzana Kadirova, nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.
Taktičko vozilo „Ahmat“ je razvijeno u rekordnom vremenu - od početnog koncepta do prve isporuke čečenskim snagama prošlo je samo 38 dana. Stvoreno je s osvrtom na borbeno iskustvo stečeno tokom specijalne vojne operacije, a namenjeno je za transport ljudstva i tereta, kao i uništavanje položaja, neprijateljske tehnike i ljudstva.
Vozilo obezbeđuje povećanu zaštitu i mobilnost ljudstva i opreme tokom vojnih operacija. Ima naprednu oklopnu zaštitu koja može da izdrži vatru iz malokalibarskog oružja, gelere i mine. Ima jednostavnu, ali pouzdanu konstrukciju, a opremljeno je najneophodnijom elektronikom.
Osim za prevoz trupa, može se koristiti i za transport ranjenika.
„Ahmat“ je izgrađen na šasiji 6×6 vojnog kamiona KamAZ-5350. Pokreće ga motor od 220 konjskih snaga i razvija maksimalnu brzinu od 90 kilometara na sat. Može biti naoružan mitraljezima „kord“ i „pečeneg“, ili automatskim bacačima granata kalibra 30 milimetara.
Novo oklopno vozilo „Ahmat“ sa 10 sedišta proizvodi jedna vodećih ruskih kompanija "Remdizelj" iz Tatarstana. Sastavljeno je od domaćih komponenti i napravljeno za rad na temperaturama od minus 50 do plus 50 stepeni Celzijusovih, a takođe i za planinska područja nadmorske visine do 4.500 metara.
S obzirom da je lider Čečenije Ramzan Kadirov izneo predlog o proizvodnji novog oklopnog vozila, ono je i nazvano u čast njegovog oca, bivšeg čečenskog lidera ubijenog u terorističkom napadu Ahmata Kadirova.
Prvu seriju oklopnih vozila dobile su čečenske jedinice „Ahmat“, a Kadirov je pozitivno ocenio karakteristike vozila koje se koristi u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, ističući njegovu „snagu, moć i pouzdanost“.
Vozilo je jednostavno za rukovanje i ekonomski pristupačno, a jedna od njegovih prednosti je i brza proizvodnja. Proizvodnja „Ahmata“ traje 7 do 10 puta manje sličnog oklopnog vozila „Tajfun“.
Najnovije oklopno vozilo Z-STS "Ahmat" prvi put je učestvovalo na Paradi pobede povodom 78. godišnjice Dana pobede u Moskvi

„Spartak“ jači i od eksplozija

Na paradi povodom 78. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu nad nacističkom Nemačkom defilovalo je 10.000 vojnika, a Crvenim trgom je prošlo i 125 jedinica vojne tehnike.
Nova oklopna vozila „Ahmat“ i „Spartak“, koja su prvi put učestvovala u mehanizovanoj koloni na Crveni trg su izašli posle tenkova T-34 iz Drugog svetskog rata, koji se smatraju jednim od glavnih simbola pobede i tradicionalno otvaraju paradu.
Vozilo AMN-590951 „Spartak“ izgrađeno je na dvoosovinskoj šasiji i predviđeno je za prevoz devet vojnika pod punom ratnom opremom.
Opremnjeno je pokretnom oklopnom kupolom sa mitraljezom „kord“, kalibra 12,7 milimetara.
Vozilo obezbeđuje zaštitu od pancirnih metaka, a takođe „Spartak“ može da zaštiti posadu od eksplozivnih naprava jačine do šest kilograma TNT-a.
Novo oklopno vozilo „Spartak“ prvi put je predstavljeno u martu na izložbi „Ekspotehnostraž-2023“.

Ruski borci sa fronta stigli na paradu

Veći deo vojne tehnike i naoružanja koje je prikazano na paradi u Moskvi koristi se tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini. Mnogi tipovi naoružanja su modernizovani uzimajući u obzir iskustvo specijalne operacije.
Publika je tokom parade na Crvenom trgu, između ostalog, imala priliku da vidi PVO sisteme S-400 „Trijumf“ i „Jars“, raketne sisteme „Iskander“, vozila „Tigar-M“, oklopne transportere „Bumerang“, tenkove „Armata“ i drugu tehniku.
Glavnim moskovskim trgom prodefilovalo je i 530 učesnika ruske specijalne operacije.
Ruski predsednik Vladimir Putin je istakao da se Rusija ponosi „učesnicima specijalne vojne operacije, svima koji se bore na prvoj liniji fronta, koji pod vatrom obezbeđuju front i spasavaju ranjenike“
On je naglasio da je danas na njima „bezbednost zemlje“ , da od njih zavisi budućnost ruske državnosti i naroda.
MULTIMEDIJA
Parada pobede na Crvenom trgu /video/
Komentar