Specijalna operacija u Ukrajini

Ruski diplomata: Sukob u Ukrajini tiče se budućnosti međunarodnih odnosa

Sukob u Ukrajini ima više veze sa budućnošću međunarodnih odnosa nego sa samom Ukrajinom, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN u Ženevi Genadij Gatilov.
Sputnik
„Sam sukob (u Ukrajini) čak se ni ne tiče Ukrajine, već toga kako će se oblikovati međunarodni odnosi u budućnosti: kroz stabilan konsenzus zasnovan na balansu interesa, ili kroz agresivnu hegemoniju. Zato što je nemoguće govoriti o Ukrajini bez osvrtanja na geopolitički kontekst“, rekao je Gatilov na brifingu sa novinarima akreditovanih pri UN iz udruženja ACANU.
Prema njegovim rečima, kontinuirani pokušaji zapadnih država da ostvare svoju dominaciju bez obzira na interese, a posebno bezbednosne, drugih država dovode do međunarodnih kriza kao što je ukrajinska.
„Rusija je objasnila ciljeve kojima teži u toku specijalne vojne operacije: eliminisanje pretnje našoj bezbednosti koje je NATO stvarao dugi niz godina u agresivno neprijateljskoj državi (za razliku od Finske) koja se nalazi direktno na našim granicama i zaštite miliona naših sunarodnika od direktnih pretnji uništenjem i proterivanjem sa teritorija na kojima su njihovi preci vekovima živeli, što je cilj koji je kijevski režim javno deklarisao“, dodao je diplomata.

Zapad se odupire formiranju multilateralnog sveta

Gatilov je ocenio da Zapadne zemlje pokušavaju da se odupru formiranju multilateralnog sveta potčinjavanjem tela Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih institucija.
„Zapadne države takođe pokušavaju da se odupru multilateralizmu potčinjavanjem sekretarijata UN i drugih međunarodnih tela. Uvek je postojala kvantitativna kadrovska neravnoteža u korist Zapada, ali sve do ove decenije institucije poput Sekretarijata UN ili OHCHR su barem pokušavale da ostanu neutralne i nepristrasne“, objasnio je ruski diplomata.
On je dodao da u poređenju sa ostalim svetom grupa zapadnih zemalja na čelu sa SAD predstavlja manjinu.
„Ipak, ova manjina iskreno veruje da ima ovlašćenje da govori u ime cele međunarodne zajednice i diktira svoje vrednosti“, istakao je diplomata.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara 2022. godine objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
RUSIJA
„Nema o čemu da se razgovara“: Lavrov ne planira sastanke sa zapadnim diplomatama u UN
Komentar