Specijalna operacija u Ukrajini

Parohijani UPC se žalili ambasadorima zemalja EU na ukrajinske vlasti

Parohijani kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) požalili su se ambasadorima zemalja Evropske unije u Ukrajini zbog progona UPC koje sprovodi ukrajinska vlast, objavljeno je na sajtu informaciono-prosvetiteljskog odeljenja UPC.
Sputnik

„Parohijani Pokrovskog katedralnog sabora u Hmeljnickom, koji su nedavno zauzele pristalice tzv. Pravoslavne crkve Ukrajine, obratili su se ambasadorima država Evrope, EU, kao i predstavniku Ujedinjenih nacija u Ukrajini povodom kršenja njihovih prava“, navodi se u saopštenju.

Parohijani su, takođe, izvestili o protivzakonitim aktivnostima lokalnih aktivista koji su 2. aprila ove godine, uz podršku lokalnih vlasti, zauzeli Pokrovski katedralni sabor u Hmeljnickom, a samu versku zajednicu UPC, uprkos volji vernika, nezakonito prebacili u PCU.

U svom pismu vernici su zamolili da se obrati pažnja na diskriminaciju zbog religioznik simbola i sistematsko kršenje prava vernika, kao i verskih zajednica UPC u Hmeljnickoj oblasti“, ističe se u saopštenju.

Podsetimo, ukrajinske vlasti su u proteklih godinu dana organizovale najveći talas progona UPC u novijoj istoriji zemlje. Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine odlučile su da zabrane delovanje UPC, a parlamentu zemlje je podnet predlog zakona o njenoj faktičkoj zabrani u Ukrajini.
Služba bezbednosti Ukrajine počela je da pokreće krivične postupke protiv sveštenstva UPC, sprovodi „kontraobaveštajne mere“ – pretrese episkopa i sveštenika u crkvama i manastirima, u potrazi za dokazima „antiukrajinskog delovanja“.
RUSIJA
Raskolnici zauzeli još jedan hram UPC na zapadu Ukrajine: Razvalili vrata i upali u svetinju
Komentar