SPORT

Dončić je morao da se pomiri s teškom odlukom – Dalas namerno ispao iz plej-ofa

Košarkaši Dalasa kolo pre kraja isteka regularnog dela NBA lige ostali su i bez matematičkih šansi da se domognu plej-ofa. Tome je kumovao poraz na svom terenu od Čikago Bulsa rezultatom 115:112, u meču u kom je Luka Dončić odigrao samo prvu četvrtinu, posle čega je odlukom kluba povučen s parketa na startu druge deonice.
Sputnik
Prvi put od sezone 2018/19 Mavsi se neće naći u plej-ofu, a to je bilo nezamislivo posle fantastičnog starta sezone i visoke četvrte pozicije na Zapadu. Ipak, od dolaska Kajrija Irvinga, usledili su katastrofalni rezultati i samo četiri pobede u poslednjih 15 utakmica, što je doprinelo da se Dalas suoči sa surovom realnošću. Slobodan pad u poslednjih deset utakmica i samo dva trijumfa, te srozavanje sa šeste na 11. poziciju i ostanak bez plej-ina.
A svoju surovu realnost doživeo je protiv Bulsa i Slovenac Luka Dončić, prva zvezda tima iz Teksasa.
SPORT
Od čuvenog urlika do „eksplozije“ za pamćenje: „Slava Bogu“
Naime, odluka kluba bila je da Slovenac odigra samo prvu četvrtinu, a zatim da se preseli na klupu. To je sasvim sigurno nešto što Dončić nije želeo, ali je s tim morao da se pomiri.
Ubacio je 13 poena u uvodnoj deonici, počeo je drugu, jer su prema pisanju američkih medija iz kluba želeli da Slovenac dobije ovacije, ali se to nije dogodilo. Tek po neki sporadičan aplauz stigao je s tribina, pa je propao i taj pokušaj da se oda priznanje Dončiću za fantastičnu sezonu na individualnom planu.
Luka je sezonu okončao sa 32,4 poena u proseku, što je najbolji učinak jednog košarkaša u istoriji Dalasa. A koliko su Mavsi očajni, najbolje potvrđue podatak da je Dončić sa odigranih 12 minuta i 35 sekundi bio njihov najefikasniji akter u porazu od Čikaga, koji im je definitivno ugasio sve nade da bi mogli do plej-ina.
Luka je postigao 13 poena, imao je pet skokova i tri asistencije, baš kao i Markif Moris i Rajt, dok je Lovson ubacio 12 poena.
Odluku da Donćić u tako ranoj fazi susreta bude zakucan za klupu potvrdio je i trener Džejson Kid.
„Ne mogu da pričam u njegovo ime. Ali, mislim da kada pogledate, svi smo rekli da želimo da obezbedimo priliku i da nađemo način da uđemo u plej-in. Igrali smo i borili se dok su postojale šanse. Danas je dan kada nam je rečeno da ćemo uraditi nešto drugačije. Luka će učestvovati u prvoj četvrtini, a onda je za njega gotova sezona“, rekao je Kid, što je razbesnelo brojne navijače Dalasa, koji su se na društvenim mrežama pitali, da li bi navijači posle uvodne deonice trebalo da napuštaju meč.
Kidove reči su najava i da Luke Dončića neće biti u poslednjem meču protiv San Antonija, koji ja Maverikse neće imati rezultatski značaj, jer su se srozali na daleku 11. poziciju Zapadne konferencije.
Kid je pokušao u javnosti da opravda odluku kluba da praktično namerno izgubi od Čikaga, kako bi sezonu završili kao 11. na tabeli i kako bi sačuvali pik na NBA draftu, jer bi u slučaju da su u Top 10. U suprotnom, otišao bi u Nju Orleans.
„Poslovne odluke nekada su teške, ali morate da ih donosite. Mi se trudimo da napravimo šampionski tim i odlučeno je da idemo korak unazad. Odluka je stigla od mojih šefora i rečeno mi je da je ispoštujem. Verujemo Marku Kjubanu i Niku Herisonu. Oni će sastaviti kockice i dovesti nas da se borimo za šampionsku titulu. To je proces koji danas počinjemo“, tešio se Kid.
S druge strane, Čikago je obezbedio mesto u plej-inu, s obzirom na to da su deseti na Istoku, dok je poraz Dalasa išao na ruku Oklahomi i Alekseju Pokuševskom, koji će se naći u plej-inu jer su na 10. poziciji.
„Bikove“ su do preokreta i zlata vredne pobede vodili Vajt sa 24 poena, Vilijam je ubacio pola koša manje, dok je crnogorski as Nikola Vučević ostvario dabl-dabl učinak sa 20 poena, 10 skokova i četiri asistencije.
Od srpskih košarkaša koji su se u noći između petka i subote našli na parketu, Bogdan Bogdanović postigao je devet poena za 18 minuta provedenih na parketu u porazu Atlante posle produžetka od Filadelfije rezultatom 136:131.
Prva zvezda seventisiksersa i rival Nikole Jokića za MVP titulu, Džoel Embid, nije se našao na parketu.
NBA rezultati
Šarlot - Hjuston 109:112
Indijana - Detroit 115:122
Vašington - Majami 114:108
Atlanta - FIladelfija 131:136pp
Boston - Toronto 121:102
Bruklin - Orlando 101:84
Milvoki - Memfis 114:137
Nju Orleans - Njujork 113:105
Dalas - Čikago 112:115
Sakramento - Golden Stejt 97:110
Los Anđeles - Finiks 121:107
Juta - Denver 21.30
SPORT
Novak prvi put nije bio u centru pažnje: „Neverovatno, drago mi je“ /video/
SPORT
Partizan je čekao 13 godina, a Željko zna šta je bila moć za Top 8: „Svuda ih ima“
Komentar