SVET

Zajedničko saopštenje: Kina i Francuska podržavaju rešavanje krize u Ukrajini mirnim putem

Kina i Francuska podržavaju rešavanje krize u Ukrajini mirnim putem na bazi principa UN i međunarodnog prava i pozivaju strane u sukobu da poštuju humanitarno pravo, navodi se u zajedničkom saopštenju dve zemlje koje je objavila Jelisejska palata.
Sputnik
Saopštenje je usledilo nakon današnjeg neformalnog razgovora kineskog lidera Si Đinpinga i francuskog predsednika Emanuela Makrona.
„Obe strane podržavaju sve napore za uspostavljanje mira u Ukrajini na osnovu međunarodnog prava, ciljeva i principa Povelje UN“, navodi se u saopštenju.
Peking i Pariz smatraju da sve sporove treba rešavati mirnim putem i da treba težiti jačanju multilateralnog međunarodnog sistema, ističe se u dokumentu.
"Kina i Francuska, kao stalne članice SB UN zajedno ulažu napore u cilju pronalaska konstruktivnih rešenja, zasnovanih na međunarodnom pravu kada je reč o izazovima i pretnjama po međunarodnu bezbednost i stabilnost", poručuju dve zemlje.
Takođe se navodi da se dve zemlje protive oružanim napadima na civilne nuklearne objekte i podržavaju napore Međunarodne agencije za nuklearnu energiju u Ukrajini.
U zajedničkom saopštenju se navodi i da su Kina i Francuska potvrdile podršku ideji sprečavanja nuklearnog rata i trke u naoružanju.
SVET
Mediji: Makron nije uspeo da ubedi kineskog lidera da promeni stav po pitanju Ukrajine
Komentar