SVET

Mediji: Makron nije uspeo da ubedi kineskog lidera da promeni stav po pitanju Ukrajine

Francuski predsednik Emanuel Makron nije uspeo da ubedi kineskog lidera Si Đinpinga da promeni stav po pitanju ukrajinske krize, piše "Politiko".
Sputnik
"Lider Kine nije pokazao ni najmanji znak da menja svoj stav po pitanju sukoba u Ukrajini posle razgovora sa francuskim kolegom", navodi se u članku evropskog izdanja.
List navodi da je Makron pozvao Sija da osudi "agresiju Rusije". Si, međutim, nije pominjao Rusiju u svojim izjavama.
Predsednik Kine je tokom drugog dana posete Makrona Kini rekao da svi dele razumna strahovanja po pitanju bezbednosti i dodao da je Peking spreman da se zajedno sa Francuskom obrati međunarodnoj zajednici sa pozivom na racionalnost i uzdržanost.
Kako navodi „Politiko“, Makron je doputovao u Peking kako bi podstakao Kinu da izvrši pritisak na Rusiju i primora je da se izjasni protiv specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini i raspoređivanja ruskog strateškog nuklearnog naoružanja u Belorusiji.
Na stav kineskog lidera nije uticala ni predsednica EK Ursula fon der Lajen koja je takođe doputovala u Kinu kako bi demonstrirala evropsko jedinstvo.
List ukazuje je i na previd u protokolu sa Makronove strane: francuski lider je na pres konferenciji govorio skoro dva puta duže od domaćina. Pri tome, Si je s vremena na vreme upućivao nestrpljive poglede i uzdisao dok je Makron nastavljao da govori.
Evropski mediji su preneli i da je predsednik Kine tokom razgovora sa predsednicom EK Fon der Lajenovom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom priznao da je teško rešiti ukrajinsku krizu.
„Kriza u Ukrajini se produžava i njeno rešavanje je teško“, prenose Sijeve reči evropski mediji.
RUSIJA
Šta piše u zajedničkoj izjavi Rusije i Kine koju su potpisali Putin i Si
Komentar