RUSIJA

Putin i Lukašenko: Rusija i Belorusija neće propasti

U Kremlju je održan sastanak predsednika Rusije i Belorusije, Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka.
Sputnik
Putin je na početku sastanka rekao da je saslušao Lukašenkovo obraćanje skupštini i naciji i da je spreman da o tome razgovara.
On je napomenuo da ima mnogo pitanja koja treba rešiti. Ocenio je da je zadovoljan rezultatima ekonomske saradnje sa Belorusijom.
„Želim još jednom da vam čestitam Dan jedinstva naroda Rusije i Belorusije, proslavili smo ga 2. aprila. Moram da kažem da je mnogo toga urađeno kao rezultat našeg zajedničkog rada u svim oblastima. Ponavljam, razgovaraćemo o svemu ovome sutra. To se tiče naše saradnje na međunarodnoj sceni i zajedničkog rešavanja pitanja osiguravanja bezbednosti naših država. Posebno je prijatno primetiti rezultate našeg rada u ekonomskoj sferi“, rekao je Putin.
Sa svoje strane Lukašenko je izjavio da je 28 saveznih programa realizovano skoro 80 odsto, a česti susreti sa Putinom upravo su povezani sa činjenicom da nije bilo kočenja u sprovođenju ovih programa.
Beloruski predsednik je podsetio da su ranije u okviru izgradnje Savezne države dve zemlje usvojile 28 programa za produbljivanje integracije u ekonomskoj sferi.
Lukašenko je istakao da beloruska i ruska ekonomija neće propasti, uprkos pritiscima koji se na njih vrše spolja u vidu restriktivnih mera.
„Sve ćemo ovo prevazići. Onaj koji se nadao i predviđao da ćemo propasti... Ništa nismo propali. Tačno je da neće biti lako. A kada je bilo lako? Izdržaćemo i sve ćemo uraditi... Sve ćemo prevazići. Treba nam malo vremena“, ocenio je Lukašenko.
Lukašenko je prošlog petka, obraćajući se narodu i parlamentu, između ostalog predložio da se prekinu borbena dejstva u Ukrajini i proglasi primirje bez prava na premeštanje tehnike i prenošenje oružja sa obe strane.
Zvanični deo sastanka održaće se sutra, dok su se predsednici sada sastali da razgovaraju o svemu u mirnoj atmosferi, kako je primetio Putin.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije danas nije isključio mogućnost da jedna od tema može da ude i mirovna inicijativa Lukašenka za rešavanje ukrajinskog sukoba koja predviđa prekid vatre i zabranu prebacivanja snaga za obe strane.
Do sastanka dolazi nakon što je ruski lider nedavno saopštio da će Rusija rasporediti taktičko nuklearno naoružanje u Belorusiji i to pitanje se, takođe, može naći na dnevnom redu.
Lideri će razgovarati o jačanju saradnje u raznim oblastima i nastaviti razgovore za neformalnom večerom.
Komentar