SVET

ASEAN se okreće nacionalnim valutama umesto dolara, funti i evra, koristiće i rusko iskustvo

Zemlje ASEAN razmatraju opciju odustajanja od glavnih valuta kao što su dolar, funta, jen, evro i prelazak na nacionalne valute, piše mediji Indonezije gde je nedavno održan sastanak ministara finansija i direktora centralnih banaka država-članica.
Sputnik
Kako navodi časopis „Tempo“, na dnevnom redu bilo je pitanje smanjenja zavisnosti i postepenog odustajanja od glavnih valuta uz pomoć šeme operacija u lokalnim valutama, odnosno proširivanje sistema koji je već počeo da se prihvata među državama ASEAN.
Kako se precizira, radi se o tome da građani država-članoca mogu u sopstvenim valutama da plaćaju proizvode i usluge država partnera.
U novembru 2022. Sporazum o saradnji potpisali su Indonezija, Malezija, Singapur, Filipini i Tajland.
Indonežanski predsednik Džoko Vidodo je ranije pozvao regionalne vlasti da odustanu od platnih mreža „masterkard“ i „viza“ i da počnu da koriste kreditne kartice koje izdaju lokalne banke.
Prema njegovim rečima, odustajanje od zapadnog platnog sistema je neophodno da bi se zaštitile transakcije od potencijalnih geopolitičkih posledica.
U indonežanskoj asocijaciji kreditnih kartica kažu da će ta zemlja primeniti iskustvo Rusije sa karticom „mir“ prilikom uvođenja sopstvenog sistema.
RUSIJA
Nastupa azijski momenat: Amerika ne može da zaustavi širenje uticaja Rusije i Kine
Komentar