SPORT

Rusija konačno pobedila – dragulj Lokomotive ispisao istoriju

Prvi put posle godinu i po dana reprezentacija Rusije je odigrala jedan fudbalski meč na svom terenu. Ekipa Valerija Karpina je pred oko 24.000 gledalaca u Sankt Peterburgu savladala selekciju Iraka sa 2:0, golovima Mirančuka i Pinjaeva u drugom poluvremenu.
Sputnik
Domaća publika videla je posle tri blede nerešene utakmice konačno golove iz igre za selekciju Rusije, a zanimljivo da su „Zbornaju“ do pobede na ovom meču predvodili fudbaleri Lokomotive iz Moskve, jedne od najlošijih ekipa u Premijer ligi ove sezone.
Rusija je od starta krenula silovito, ređale su se prilike pred mrežom gostiju koji su nastupili u defanzivnoj formaciji s namerom da se što duže odbrane. I uspevalo im je jer su domaći ulazili u prilike koje nisu znali da iskoriste.
A onda je selektor Karpin na poluvremenu uveo u igru Antona Mirančuka i rešio ovaj meč. Igrao se 50. minut kada je Rusija povela, Sobolev je raspalio iz daljine, golman Iraka Hačim kratko odbio loptu pravo na nogu Mirančuka za vođstvo od 1:0.
Nije prošlo mnogo, a Rusija je stigla i do drugog pogotka. Istorijskog, pošto je Sergej Pinjaev sa 18 godina i 144 dana postao najmlađi strelac u istoriji nacionalnog tima. Sjajno je izveo solo-prodor sa levog krila (što mu je specijalitet) i pogodio za 2:0.
Taj gol uticao je na Ruse da spuste malo gas. Selektor Karpin je do kraja meča izvršio još nekoliko izmena i pružio šansu nekim fudbalerima sa manjom minutažom. Domaćin je imao prilike, ali se mreža Iraka nije zatresla.
Ipak, posle tri bleda izdanja i remija sa Iranom, Uzbekistanom i Tadžikistanom, selekcija Rusije se vratila na pobednički put sa tendencijom da nastavi smenu generacija koja traje i koja je možda kriva za neke prethodne kikseve.
*Pogledajte emisiju Sputnjik sport
Komentar