SVET

Gnev u Kini: Objavljen plan trojnog pacifičkog pakta

Plan Australije da nabavi pet podmornica na nuklearni pogon od Sjedinjenih Američkih Država, u okviru pakta AUKUS u kom je još i Velika Britanija, naišao je na oštre osude u Pekingu. Kina je optužila Vašington i London da na taj način krše obaveze iz dogovora o neširenju nuklearnog oružja.
Sputnik
SAD, Australija i Velika Britanija predstavile su detalje plana kojim Kanbera početkom 2030-ih nabavlja podmornice na nuklearni pogon, u okviru pakta ove tri zemlje AUKUS, čiji je cilj „pariranje kineskim ambicijama u Indo-pacifičkom regionu“.

Oštra osuda iz Kine

Kineska misija pri UN oštro je osudila taj plan.
„Radi se o eklatantnom činu koji predstavlja ozbiljan rizik od nuklearnog širenja, koji podriva međunarodni sistem neširenja nuklearnog naoružanja, podstiče trku u naoružanju i šteti miru i stabilnosti u regionu“, navela je kineska misija na Tviteru.
Kako su dodali, „ironija AUKUS-a je da dve nuklearne sile, koje tvrde da održavaju najviše standarde neširenja, šalju tone uranijuma obogaćenog za nivo nuklearnog oružja, državi koja nema nuklearno oružje, jasno kršeći cilj i svrhu dogovora o neširenju nuklearnog oružja“.
„Ovakav školski primer dvostrukih standarda naudiće autoritetu i efikasnosti međunarodnog sistema neširenja nuklearnog oružja. Pozivamo ove tri države da poštuju obaveze kao članice dogovora o neširenju nuklearnog oružja i da odgovore međunarodnoj zajednici“, naveli su iz kineske misije pri UN.

Podmornice na nuklearni pogon

Plan nabavke nuklearnih podmornica u okviru trojnog pacifičkog pakta predstavili su u američkoj pomorskoj bazi u San Dijegu australijski premijer Entoni Albaneze, britanski premijer Riši Sunak i američki predsednik Džozef Bajden.
Bajden je nazvao je sporazum u okviru partnerstva tri zemlje AUKUS, delom zajedničke posvećenosti slobodnom i otvorenom Indo-pacifičkom regionu sa dva „najsnažnija i najsposobnija saveznika Amerike“.
Bajden je naglasio da su podmornice „na nuklearni pogon, a ne nuklearno naoružane“.
Partnerstvo, najavljeno 2021, omogućava Australiji da dobije podmornice na nuklearni pogon, koje su nevidljivije i sposobnije od plovila na konvencionalni pogon.
Džozef Bajden, Entoni Albaneze i Riši Sunak na predstavljanju plana o australijskoj nabavci nuklearnih podmornica u okviru pakta AUKUS
Albaneze je rekao da sporazum „predstavlja najveću pojedinačnu investiciju u odbrambenu sposobnost Australije u čitavoj istoriji zemlje“.
Sunak je AUKUS nazvao „najznačajnijim multilateralnim odbrambenim partnerstvom“ u prethodnom periodu.

Američka tehnologija

Prema sporazumu, SAD nameravaju da prodaju Australiji tri američke podmornice na nuklearni pogon klase „Virdžinija“, koje proizvodi Dženeral Dajnamiks, početkom 2030-ih, uz opciju da Australija kupi još dve ako bude potrebno, navodi se u zajedničkom saopštenju.
Buduća generacija podmornica će se graditi u Velikoj Britaniji i Australiji uz američku tehnologiju i podršku.
Dogovor podrazumeva procenjene troškove za Australiju od 245 milijardi dolara do 2055., a premijer Albaneze je branio ovu potrošnju i poručio da je to „ekonomski plan, a ne samo plan odbrane i bezbednosti“ .
Džozef Bajden, Entoni Albaneze i Riši Sunak na predstavljanju plana o australijskoj nabavci nuklearnih podmornica u okviru pakta AUKUS
Rekao je da očekuje da će AUKUS dovesti do ulaganja od četiri milijardi dolara u industrijske kapacitete Australije u naredne četiri godine i otvoriti oko 20.000 novih radnih mesta u naredne tri decenije.
On je rekao da će za to biti potrebna sredstva u iznosu od oko 0,15 odsto BDP-a godišnje.
Pomoćnik američkog državnog sekretara za pitanja istočne Azije i Pacifika Danijel Kritenbrink saopštio je danas da su SAD obavestile svoje partnere na jugoistoku Azije, uključujući Indoneziju i Maleziju, o sporazumu AUKUS, kako bi jasno objasnile šta on tačno predstavlja, navodi Rojters.
SVET
Američka akcija na Dalekom istoku: Uvući Kinu u začarani krug Zapadnog slepila
Komentar