RUSIJA

Bez premca u svetu: Nova ruska avionska raketa pokazala maksimalnu efikasnost u Ukrajini

Nova ruska avionska raketa R-37M klase „vazduh-vazduh“ pokazala je najveću borbenu efikasnost tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini, rekao je za Sputnjik dobro obavešteni izvor.
Sputnik

„Raketa R-37M je pokazala najveću efikasnost u okviru specijalne vojne operacije. Prilikom upotrebe rakete zabeleženo je da je verovatnoća pogađanja ciljeva blizu jedinice, odnosno za jedan ukrajinski vojni avion dovoljna je jedna raketa“, objasnio je sagovornik.

Kako je dodao, te rakete su se do sada koristile u zoni specijalne operacije za pogađanje različitih ukrajinskih vazdušnih meta, a lansirane su sa ruskih višenamenskih lovaca Su-35S, lovaca-presretača MiG-31BM, kao i lovaca pete generacije Su-57.
„Raketama R-37M obarani su ukrajinski lovci Su-27 i MiG-29, jurišni avioni Su-25, bombarderi Su-24M, helikopteri koji lete na malim visinama i različiti dronovi, uključujući 'bajraktar'. Istovremeno, raketa je pokazala visoku efikasnost i prilikom uništavanja ciljeva koji manevrišu sa velikim preopterećenjem“, dodao je sagovornik.
On je pojasnio da je model R-37M koji koristi ruska vojska bolji po karakteristikama od izvoznog modela RVV-BD.

„R-37M ima jedinstvene karakteristike za rakete klase 'vazduh-vazduh' u smislu dometa, sopstvene brzine i brzine i raspona visine na kojima pogađa mete. Trenutno joj nema ravnih u svetu“, rekao je izvor.

Prema javnim podacima, R-37M spada u rakete klase „vazduh-vazduh“ dugog dometa i predviđena je za uništavanje lovaca, jurišnih aviona, bombardera, vojno-transportnih aviona, helikoptera, dronova i krstarećih raketa u bilo koje doba dana, kao i u uslovima elektronskog ometanja, iznad zemlje i vode.
Maksimalni domet R-37M, prema otvorenim podacima, je 300 kilometara, visina na kojoj pogađa ciljeve je od 30 metara do 25 kilometara. Raketa leti hipersoničnom brzinom.
Šta sve može ruska raketa vazduh-vazduh R-37M /video/
Komentar