DRUŠTVO

Biće razmontirana: Poreklo misteriozne metalne lopte na japanskoj plaži još nije utvrđeno

Nakon što je tajanstvena metalna lopta isplivala na obalu u gradu Hamamacu u Japanu, na internetu su se razbuktale teorije o tome kakav je to objekat, da li je to „nešto iz svemira“, oružje iz Drugog svetskog rata, ili čak džinovsko reptilsko jaje.
Sputnik
Lopta je ranije ove nedelje zbunila lokalnu policiju i pojavila se uporedo sa spekaulacijama o NLO, izazvanih nakon što je Pentagon oborio navodni kineski balon, kao i druge objekte sa neba iznad SAD.
Lokalni mediji su 18. februara izvestili o misterioznoj smeđoj lopti, pronađenoj na japanskoj plaži. Ubrzo su ljudi obučeni zaštitna odela ogradili tu oblast, a objekat je rendgenski snimio i antiteroristički odred. Tim je utvrdio da metalni predmet nije bio eksplozivan, ali njegovo poreklo i dalje zbunjuje vlasti i stručnjake.
Početkom februara Pentagon je oborio kineski balon iznad svog vazdušnog prostora, za koji su SAD tvrdile da je špijunski uređaj. Peking je ovo oštro demantovao, rekavši da se radi o civilnom vazdušnom brodu koji se bavi naučnim istraživanjima. Nakon toga su usledila obaranja tri dodatna neidentifikovana objekta. Nedavna raketna aktivnost Severne Koreje takođe je uznemirila japanske vlasti.
Otuda i bujica spekulacija na mreži o japanskoj misterioznoj lopti.
Neki su sugerisali da je u pitanju „bova za privezivanje“ i to mišljenje je kasnije preovladalo među stručnjacima.
Hamamatsuova lokalna kancelarija za građevinarstvo dala je izjavu da „smatra da je to bova strane proizvodnje“.
Metalna lopta je u međuvremenu uklonjena sa plaže, a zvaničnik Biroa za upravljanje rekom i obalom rekao je medijima da će „lopta na kraju biti razmontirana“. On je dodao da su vlasti za sada odredile lokalnu kompaniju koja će je čuvati.
MULTIMEDIJA
Misteriozna kugla na plaži u Japanu - zabranjen pristup
Komentar