Specijalna operacija u Ukrajini

Nije vreme za dijalog sa Rusijom - Makron pozvao na veću podršku Ukrajini

Zapadni svet mora naći „snagu i hrabrost“ da izgradi dijalog s Rusijom, bez kog je nemoguć mir u Evropi, ali sada nije vreme za takav dijalog, izjavio je predsednik Francuske Emanuel Makron na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti.
Sputnik
„Niko od nas ne može da promeni geografiju Rusije. Ona će uvek ostati deo Evrope. Naša dilema je u tome što na našem kontinentu nikada neće biti pouzdanog i potpunog mira, dok ne naučimo da rešavamo 'rusko pitanje', ali uz zdrav razum, bez ikakvog samozadovoljstva. To je ono što sam potvrđivao rečima i delima od početka sukoba. Potrebni su nam snaga i hrabrost da ponovo započnemo dijalog, da bismo našli stabilno rešenje. Potpuno je jasno, međutim, da danas nije vreme za dijalog“, dodao je Makron.
Predsednik Francuske je naglasio da je Zapad dužan da pruža veću podršku Ukrajini, kako bi joj omogućio da krene u kontraofanzivu koja bi, kako je uveren, mogla da pomogne vraćanju pregovorima pod uslovima koje je postavio Kijev.
Francuski lider je, takođe, rekao da je Zapad dužan da počne da priprema uslove za mir u Ukrajini, kao i da je za to potrebno razvijati saradnju sa zemljama Afrike, Azije i Latinske Amerike.
„Pozivam Evropljane i Amerikance da se pozabavimo pripremom mira. U kratkoročnoj perspektivi moramo biti jaki i podržavati Ukrajinu. Ali već sada moramo da pripremamo uslove za mir, to je naša odgovornost. To nije kompromis, rto je odgovornost. Mir će biti dugovečniji i kredibilniji, ukoliko budemo jaki sada, ali moramo pripremiti uslove za njega“, istakao je Makron.
On je dodao da je neophodno da u to budu uključene sve države, uključujući one u Azijsko-pacifičkom regionu, na Bliskom istoku, u Africi, i Latinskoj Americi, odnosno države koje danas „misle drugačije od zapadnih zemalja“, nastavljajući da ih optužuju za dvostruke standarde.
„Neophodno je voditi diplomatski rad sa svim tim zemljama, kako bismo ih ubedili da se priključe našim naporima i da izvrše pritisak na Rusiju“, rekao je Makron i dodao da je „neophodno prekinuti sve razgovore o dvostrukim standardima Zapada“, gradeći novo partnerstvo „jug-sever“ kako bi se ponovo stvorili uslovi za međunarodnu solidarnost.
Makron se, takođe, založio za povećanje investicija evropskih zemalja u odbrambeni sektor, navodeći da su sada pojedine države postale zavisne od odluka i mogućnosti industrijskih preduzeća izvan granica Evrope.
„Pozivam da se masovno reinvestira u naš odbrambeni sektor. Ako Evropljani žele mir, moramo da osoguramo sebe sredstvima za to“, izjavio je Makron.
Prema njegovim rečima, Evropi je potrebno ponovno naoružavanje, uz jačanje proizvodne i tehnološke baze. U tom kontekstu on je naveo da su mnoge evropske zemlje usled isporuka pomoći Ukrajini „postale zavisne od odluka neevropskih zemanja i u velikoj meri od mogućnosti neevropskih industrijskih preduzeća“.
Specijalna operacija u Ukrajini
Šolc: U Nemačkoj nema jedinstva u vezi sa sankcijama Rusiji i isporukama oružja Ukrajini
Komentar