DRUŠTVO

Ko će dobiti odlikovanje za Sretenje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je povodom Dana državnosti Republike Srbije - Sretenja, pojedince i institucije iz različitih oblasti kulturnog, privrednog, sportskog i društvenog života, a odličja će biti uručena na državnoj svečanosti 15. februara.
Sputnik
Ukazom koji je potpisao predsednik, Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovan je posthumno Siniša Mihajlović za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane, i postignute rezultate u oblasti sporta. Takođe, posthumno, istim ordenom odlikovan je i Kornelije Kovač za naročite zasluge i postignute rezultate u oblasti muzičke umetnosti, objavile su nezvanično „Novosti“.
Među odlikovanim su i umetnici: glumica Radmila Živković dobila je Sretenjski orden drugog stepena za naročite zasluge u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti glume. Zlatnu medalju za zasluge dobio je operski pevač Željko Lučić za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti operske umetnosti. Istu Zlatnu medalju dobio je i baletski igrač Konstantin Kostjukov za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti baletske umetnosti. Među nagrađenim umetnicima je i glumac Lazar Ristovski, kome je dodeljen Orden Karađorđeve zvezde za naročite zasluge i uspeh u javnim i kulturnim delatnostima.
Takođe, Sretenjski orden prvog stepena dobio je profesor dr Milovan Bojić za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti razvoja kardiovaskularne medicine.
Ordenom Srpske zastave prvog stepena nagrađeni su: Ričard Alen Grenel, za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srbije i SAD, kao i Sahil Babajev za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Azerbejdžana, ali i Stanislav Hočevar za istaknute zasluge i lični doprinos u širenju sloge, mira, duha tolerancije i verske saradnje...
Sretenjskim ordenom drugog stepena odlikovani su Vukov sabor u Tršiću, Mašinski fakultet u Beogradu, Narodni muzej Niš, Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor...
Sretenjski orden trećeg stepena dobili su Etnografski institut SANU, Institut za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić“, Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca, Pozorište lutaka „Pinokio“, Klinika za digestivnu hirurgiju - Prva hirurška Univerzitetskog kliničkog centra Srbije...
Odličja su dobile i obrazovne ustanove, pa je tako Sretenjski orden trećeg stepena dodeljen Gimnaziji „Veljko Petrović“ iz Sombora, Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ iz Sočanice i Osnovnoj školi „Miladin Mitić“ iz Lapljeg Sela, kao i Gimnazija „Žarko Zrenjanin“ iz Vrbasa. Ovim ordenom nagrađeni su i filmski festivali - Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma „Martovski festival“ i Filmski festival u Sopotu.
Zlatnom medaljom za zasluge nagrađeni su Streljački savez Srbije, Društvo matematičara Srbije, Fond za inovacionu delatnost, zatim diplomata Živadin Jovanović, fizičar dr Jakša Vučičević, dirigent Bojan Suđić, ali i modna kreatorka Verica Rakočević.
Osim javnih ličnosti, odlikovane su i institucije, a među njima Biblioteka Matice srpske koja je dobila Sretenjski orden prvog stepena za naročite zasluge u prikupljanju i očuvanju književnog fonda od istorijskog i kulturnog značaja, povodom 185 godina postojanja. Isto priznanje dobila je i Beogradska filharmonija za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti muzičke umetnosti, povodom 100 godina postojanja. Ovim ordenom nagrađen je Balet Narodnog pozorišta u Beogradu za naročite zasluge i postignute rezultate u oblasti baletske umetnosti, povodom 100 godina postojanja stalnog baletskog ansambla i repertoara.
Sretenjskim ordenom prvog stepena nagrađeno je Jugoslovensko rečno brodarstvo a. d. Beograd povodom 130 godina uspešnog rada, kao i Institut za sudsku medicinu „Milovan Milovanović“ Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.
Komentar