SPORT

Kada „Orlići“ postanu Ikari – prerani let im je istopio krila

Neuspeh – sastavni deo sporta i života. Ali kada imaš talenat, a prerano potrčiš za novcem ili srećom, može lako da ti se desi da doživiš razočaranje i kasnije pitaš samog sebe - da li sam mogao bolje?
Sputnik
Takva sudbina zadesila je veliki broj srpskih fudbalera. Čak i oni najtalentovaniji nisu uspeli da iskoriste dobar zalet koji su imali. Nekada svojom krivicom, nekada zbog pohlepe roditelja i menadžera, svako je imao svoj put.
Nekako najcrnji oblak nadvio se nad generacijom 2013. koja je predvođena Ljubinkom Drulovićem pre tačno deceniju osvojila titulu omladinskih prvaka Evrope u Litvaniji. Izašli su iz tog tima asovi poput Rajkovića, Mitrovića, Sergeja Milinkovića Savića, Maksimovića, Veljkovića...
Ali, nisu svi „Orlići“ imali sreće da uspeju u karijeri, da stignu do važne uloge u ligama petice ili seniorskog dresa reprezentacije Srbije. Neki su prerano poleteli i na tom putu doživeli fijasko, da su im se „istopila“ krila od prevelike ambicije.
Zla kob te selekcije vidi se po sudbini koja je zadesila kapitena i vođu generacije, Marka Pavlovskog, fantastičnog plejmejkera koji nikada u seniorskom fudbalu nije ispunio očekivanja. Na krilima trijumfa u Litvaniji otišao je iz OFK Beograda u veliki Porto kao 19-godišnjak i tamo faktički završio karijeru u drugom timu.
Pokušavao je kasnije Marko da oživi fudbalski, vraćao se i u OFK Beograd i Voždovac, oprobao u Belgiji, na Kipru, čak i u RNK Splitu, Belorusiji i Litvaniji, da bi ovih dana potpisao ugovor u Podgorici i postao adut Budućnosti.
Marko Pavlovski u skoku
Pavlovski, naravno, nije jedini iz te „litvanske“ generacije koji nije naplatio talenat. Navijači Zvezde se sećaju i plavokosog Filipa Jankovića, „novog Prosinečkog“ koji je napustio Marakanu sa 18 godina i „potrčao“ u Parmu na nagovor majke koja mu je bila i menadžer.
Nisu želeli tada Jankovići da potpišu profesionalni ugovor sa u to vreme posrnulim gigantom iz Ljutice Bogdana, odlučili su se za odlazak na zapad Evrope, ali tamo nije bilo sreće za Filipa. Posle Parme snebivao se po Kataniji, Sloveniji i španskim nižim ligama, da bi prošlog leta završio u FK Podgorici, a ove zime u Laktašima u Bosni i Hercegovini.
Mnogo se očekivalo i od Dejana Dražića, juniora Partizana koji je preko OFK Beograda stekao afirmaciju i prešao u Seltu sa 20 godina. Naravno, u Vigu se nije naigrao pored Jaga Aspasa i ostalih majstora, pokušao je u Valjadolidu (tada drugoligašu), ali slaba vajda.
Potom je probao i u Slovanu iz Bratislave, pa išao na pozajmice u Poljsku i Mađarsku, ali nigde nije ubedio poslodavce da je igrač za njih. Prošlog leta igrao je za turski Bodrum, a ove zime završio u poslednjeplasiranom Radniku iz Surdulice.
Da vam je neko rekao da će gol Brazilu u finalu Svetskog omladinskog prvenstva na Novom Zelandu 2015. godine biti najveća stvar u karijeri tada 20-godišnjeg Staniše Mandića, rekli biste mu verovatno da nije normalan.
Ali, fudbal se surovo poigrao i sa karijerom momka iz Herceg Novog koji je završio na kraju na Malti posle serije razočaravajućih angažmana. Iz Čukaričkog je prešao u norveški Sogndal, zatim igrao za Zrinjski (Bosna i Hercegovina), Muru (Slovenija), Metalac (Srbija), a trenutno je na Malti u redovima kluba Ist Rife.
Desni bek Petar Golubović je još jedan momak iz litvanske generacije koji je dosta obećavao. I on je iz OFK Beograda (pre toga je bio Zvezdino dete) kao 20-godišnjak otišao u Romu, ali nije napravio karijeru kakvu su mu predviđali.
Novara (dva puta), Pistojeze i Piza, bile su adrese na kojima je na pozajmici probao da se izbori za dres „Vučice“, zatim belgijski Kortrajk, pa norveški Alesund iz kojeg je ove zime prešao u ruski Himki. A trebalo je da bude naslednik Baneta Ivanovića...
Navijači Zvezde sećaju se 2014. godine i pokušaja tadašnje uprave da dovede Andriju Lukovića, supertalentovanog krilnog napadača Rada. Umesto na Marakani momak iz Beograda je kao 20-godišnjak otišao u veliki PSV iz Ajndhovena.
Andrija Luković
Naravno, tamo u Holandiji nikada nije dobio priliku u prvom timu i posle dve godine je kao slobodan igrač prešao u Crvenu zvezdu.
Ali, to posle nije bilo to... Luković je krenuo uveliko stranputicom, probao u Voždovcu, pa u poljskom Rakovu, zatim po nižim ligama Portugalije, da bi od prošlog leta za život zarađivao u Azerbejdžanu, u ekipi Zire.
Krug koji je otvorio Pavlovski zatvaramo još jednim plejmejkerom sa dinamitom u nozi koji je mnogo obećavao, ali pogrešio. Dejan Meleg je sa samo 19 godina otišao iz Vojvodine u veliki Ajaks, ali kao prethodnici ni on nije pronašao sreću.
Vratio se tri godine kasnije kao slobodan igrač u Vojvodinu gde je imao dobru sezonu, zatim otišao u Tursku u Kajzeri, odakle ga je Crvena zvezda „namamila“ nazad 2018. i faktički mu ugasila karijeru. Možda su ga doveli i iz straha da ne završi u Partizanu.
Na Marakani su ga držali van tima pola godine, potom poslali na pozajmice u Grčku i u Radnički iz Niša, da bi ga otpustili 2020. Meleg je potom otišao u Borac iz Banja Luke, a prošlog leta prešao je u egipatski klub Enpi, sa kojim je raskinuo ugovor ove zime.
Trenutno je bez kluba, u najboljim igračkim godinama, ima svega 28 i možda mu je sada poslednji voz da proba da revitalizuje karijeru, što bi trebalo da bude za nauk svim mladim fudbalerima koji planiraju da pođu nekakvim kraćim putem.
SPORT
Ostavio se fudbala i krenuo u humanu misiju – Bugarin spasava živote u Turskoj
SPORT
Veličali Arafata i pretili smrću Mihajloviću – na kraju su ih „ugasili“ Zvezdaši
Komentar