MULTIMEDIJA

Zaleđeno kraljevstvo na Vlasinskom jezeru: Snežna bajka ili borba sa snegom

Zima na Vlasinskom jezeru traje bar šest meseci, a temperatura se ovih dana spušta i 15 stepeni ispod nule. Iako se meštani bore sa snegom, smetovima i hladnoćom, nagrada koju dobiju je nestvaran i bajkovit prizor.
Sputnik
U Sputnjikovoj foto-galeriji pogledajte kako izgleda kad sneg okuje ova mala sela i okolinu. Fotografije su ustupili meštani i posetioci ove zimske idile.
1 / 19

Vlasinsko jezero jeakumulaciono jezero na jugoistoku Srbije sa površinom od 15 km² i dubinom do 35 m.

Na fotografiji: Regionalni put od Surdulice do Vlasinskog jezera u bajkovitom krajoliku

2 / 19

Jezero se nalazi na području opštine Surdulica.

Na fotografiji: Putari čiste regionalni put od Surdulice do Vlasinskog jezera

3 / 19

Jezero se nalazi na 1.204 m (srednji nivo) nadmorske visine. Na obalama jezera smeštena su tri sela: Vlasina Okruglica, Vlasina Rid i Vlasina Stojkovićeva.

Na fotografiji: Regionalni put od Surdulice do Vlasinskog jezera u bajkovitom krajoliku

4 / 19

Vlasinsko jezero je veštačko jezero formirano u razdoblju 1949—1954. godine.

Na fotografiji: Vlasinsko jezero koje je ovih dana okovao led

5 / 19

Na mestu gde se danas nalazi Vlasinsko jezero u prošlosti se nalazila tresava, poznata kao Vlasinsko blato, sa ševarom, trskom i samo mestimičnim vodenim površinama, iz koje je izvirala reka Vlasina.

Na fotografiji: Pogled na stari hotel na Vlasinskom jezeru

6 / 19

Istorijski zapisi koji spominju Vlasinsku visoravan potiču još od 18. veka pod nazivom Vlasinsko blato ili Vlasinska tresava

7 / 19

Prirodne lepote i retkosti ovog područja koje čine: planine, klisure, vodopadi, izvori, reke, flora i fauna, kao i blagonakloni uticaj klime i tišina planinske prirode čine ovo mesto idealnim za boravak u različitim periodima godine.

8 / 19

Zbog ovih odlika područja u toku su istraživanja Zavoda za zaštitu prirode radi zaštite ovog područja kao parka prirode.

9 / 19

Vlasinsko jezero je okruženo planinama Plana, Gramada, Vardenik i Čemernik i nalazi se na 1.213 m nadmorske visine.

Na fotografiji: Zavejana sela na Vlasinskom jezeru

10 / 19

Pre izgradnje jezera, na tom mestu se nalazio močvarni teren, koji je bio imitacija nepregledne bujne livade u kojoj su nestajali vlasinski konji, goveda, ovce, pa čak i neprijateljska vojska.

Na fotografiji: Prtina kroz selo Luinci na Vlasinskom jezeru

11 / 19

Tako je u Prvom svetskom ratu u Vlasinskoj tresavi (sada jezeru) za tili čas u blatu nestao ceo jedan bugarski konjički puk.

Na fotografiji: Zavejana crkva Svetog Ilije u Vlasini rid u opštini Surdulica

12 / 19

Ovako mistično propadanje vojske i stoke u Vlasinsko blato (tresavu) bilo je povod za stvaranje legende o neobičnom džinovskom vodenom čudovištu.

Na fotografiji: Zavejana crkva Svetog Ilije u Vlasini rid u opštini Surdulica

13 / 19

Mit o tom neobičnom vodenom (jezerskom) čudovištu, kome je „odzvonilo" posle izgradnje zemljane brane 1954. godine, kaže da je jezerom carovalo čudovište koje je ličilo na džinovskog konja.

Na fotografiji: Zavejana crkva Svetog Ilije u Vlasini rid u opštini Surdulica

14 / 19

Od kada datira priča o ovom vodenom fenomenu – čudovištu, koje se skriva u prostranim tajanstvenim dubinama jezera, ne zna se. Zna se da su stariji ljudi sa „sigurnošću" pokazivali i mesto gde se nalazi ova avet.

Na fotografiji: Zavejano selo Vlasina rid u opštini Surdulica

15 / 19

Priča se da je pojavljivanje vodenog čudovišta – vodenog bika najavljivalo pobede. Narodno predanje vlasinskih mahala kaže da se vodeni bik nekoliko puta pojavljivao - i to uvek kada su Srbi isterivali protivnike sa svoje zemlje.

Na fotografiji: Zavejano selo Vlasina rid u opštini Surdulica

16 / 19

Vlasinsko jezero oivičava zatalasana visoravan u vidu ćilima išaranog livadama, pašnjacima i šumama koje kriju raznovrstan biljni i životinjski svet, dok jezero nadvisuju planinski masivi, na čijim padinama je grupisano šezdesetak vlasinskih naselja.

Na fotografiji: Zavejano selo Vlasina rid u opštini Surdulica

17 / 19

Danas su mnogi vlasinski zaseoci, počev od same brane, pa do Promaje, postali vikend naselja koja su često neplanski građena, ali ipak su u većem delu lepo uređena i u skladu sa prirodom.

Na fotografiji: Zavejano selo Vlasina rid u opštini Surdulica

18 / 19

Vlasina danas ima nedovoljan broj turističkih objekata i kapaciteta u odnosu na njen značaj i mogućnost razvoja, i u odnosu na interesovanje potencijalnih gostiju.

Na fotografiji: Pas u dubokom snegu u blizini vikendica na Vlasinskom jezeru

19 / 19

Ako se ima u vidu da je do vrha Čemernika (1638m) samo blaga strmina, kao što je i prema Kolunici i Plani, onda je neverovatno da to još uvek nije nimalo iskorišćeno.

Na fotografiji: Zavejane vikendice i automobili na Vlasinskom jezeru.

Komentar