MULTIMEDIJA

Od „halucinacije“ do „plavog Apolona“: Kako izgleda najskuplji nakit na svetu

Širom sveta obeležava se Dan draguljara. A ta profesija je jedna od najstarijih. Želja da se čovek ulepša i okruži lepotom postojala je i kod primitivnih ljudi, a vrednost nakita svedočila je o položaju i statusu njihovih vlasnika.
Sputnik
Tim povodom, pripremili smo fotografije najskupljeg nakita u istoriji koji oduševljava svojim izgledom i vrednošću.
1 / 10

Plavi Apolon i Pink Artemida – Plavi Apolon je jarkoplavi dijamant težine 14,54 karata, a Pink Artemida je 16-karatni kruškastog oblika dijamant.

2 / 10

Kohinor ili dijamant „planina svetlosti“, čuveni dijamant radže od Lahaura, težak 106 karata, danas je najskupoceniji dragulj engleske krune.

3 / 10

Dragulj „Halucinacija“ vredan 55 miliona dolara. Ženski sat sa roze brojčanikom prekriven je sa ukupno 110-karatnim dijamanatima u najekstravagantnijim bojama.

4 / 10

Jedinstveni dijamant od 14,32 karata neverovatno intenzivne svetlonarandžaste boje. Kamen je pripadao nepoznatom kolekcionaru više od 30 godina, a kada je stavljen na prodaju, procenjen je na 35,5 miliona dolara i time postavio dva rekorda vrednosti odjednom. Prvo, postao je najskuplji narandžasti dijamant. I drugo, postao je dijamant sa najvećom vrednošću po jednom karatu.

5 / 10

Openhejmer plavi dijamant – 14,62 karata savršene boje i besprekorne čistoće, postavljen u smaragdni rez. Cena dijamanta bila je 57,5 ​​miliona dolara.

6 / 10

Ogrlicu pretencioznog naziva „Neuporedivo“ dizajnirao je libanski brend nakita Muavad 2013. godine. Cena je 55 miliona dolara, a težak 637 karata. U centru kompozicije je besprekoran žuto-braon dijamant težine 407,48 karata. Kamen je okačen o zlatnu nit u obliku vinove loze, ukrašen sa 91 bezbojnim dijamantom. Legende kažu da je dijamant za centralni deo pronašla devojka iz Konga pre više od 30 godina.

7 / 10

Dijamant „Nada“ je veliki safir vredan 45,52 karata. Izložen je u Prirodnjačkom muzeju na Institutu Smitsonijan u Vašingtonu. Verovatno najpoznatiji dijamant pronađen u Novom svetu.

8 / 10

„Dvostruka sreća“ od 4 miliona dolara.

9 / 10

Sa 59,6 karata, dijamant „Pink star“ je najveći dijamant na svetu u kategoriji najvećeg svetskog dijamanta u besprekornoj fantastičnoj prirodnoj boji i ovalnoj kategoriji.

10 / 10

Žan Tusan i „Kartijerov“ dizajner Peter Lemarhand kreirali su Panter narukvicu za Valis Simpson 1952. godine. Telo pantera je ukrašeno dijamantima i oniksom, a oči su napravljene od smaragda. Kada se otkopča, mačka mirno leži sa šapom ispruženom napred, ali, omotavši se oko zgloba, panter odmah pokazuje svoju gracioznost i spretnost.

Komentar