SPORT

Špance je spasao Amerikanac sa iskustvom iz Srbije – a Srbiju može Srbin koji dominira Španijom

Dok pozvani i nepozvani pokušavaju da ukažu na „neminovnost“ da u košarkaškim reprezentacijama država ne bi trebalo da bude prepreka za angažovanje stranih igrača na deficitarnim pozicijama, u srpskoj košarci stvari i nisu loše kako se ponekad čini.
Sputnik
Prošlogodišnje Evropsko prvenstvo je košarci donelo neviđeni paradoks da jednu veliku sportsku naciju kakva je Španija do zlatne medalje odvede Amerikanac, Lorenzo Braun, nekadašnji košarkaš Crvene zvezde.
Evrobasket 2022
Evropa je izbegla sramotu – američki „Španac“ ipak nije dobio nagradu
Loš rezultat srpskog tima je mnoge poterao da se angažuju u agitovanju za dovođenje stranog igrača i u reprezentaciju Srbije, naročito kada su u pitanju dve pozicije za koje postoji bojazan od krize kvaliteta.
U prvom redu se tu radi o mestu plejmejkera, Srbija je na Evropskom prvenstvu imala samo jednog klasičnog organizatora igre, najkorisnijeg igrača Evrolige Vasilija Micića i bilo je jasno da je to nedovoljno, odnosno da ne može ceo teret komandovanja igrom ekipe da padne na jedna leđa.
Primer Španije ukazuje na to da je sličan problem rešen dovođenjem Amerikanca, ali bar prema aktuelnim igrama u sezoni, čini se da se rešenje za srpski problem nalazi upravo u – Španiji!
Jovan Novak, nekadašnji mladi reprezentativac Srbije, najbolji je organizator igre, odnosno asistent u renomiranoj španskoj ACB ligi sa prosečno 7,4 uspešnih dodavanja u ekipi Fuenlabrade.
Koliko je Novak dominantan asistent u ACB ligi svedoči i podatak da je prvi posle njega Darijus Tompson iz Baskonije sa 6,5 dodavanja, a zatim sledi Dani Peres sa 6,4 – dakle osim Vrščanina niko nema više od sedam asistencija po utakmici!
On je u dosadašnjoj sezoni odigrao 16 mečeva, na svakom više od 20 minuta, čak na pojedinim i preko pola sata je provodio na terenu, a u četiri navrata je imao i dvocifren broj asistencija.
Praktično na polovini sezone, pošto je prethodne za Fuenlabradu odigrao 32 utakmice, Novak je upisao 119 asistencija, a za celu prošlu je imao 190, što prostom računicom dovodi do toga da bi mogao da ima daleko preko 200 uspešnih dodavanja za saigrače ukoliko nastavi ovim ritmom.
Novak ima 28 godina, dostiže punu košarkašku zrelost i sasvim je sigurno da bi selektor Svetislav Pešić trebalo da obrati pažnju na njega u kontekstu narednih izazova reprezentacije Srbije, odnosno kvalifikacija za Mundobasket.
Naredni prozor je u februaru i biće veoma zanimljivo videti koga će Pešić moći da ima na raspolaganju, imajući u vidu sukob FIBA i Evrolige koji i dalje traje i direktno određuje sa kojim igračima će ekipe nastupiti.
Da Srbija može da ima značajan problem videlo se u prethodnom prozoru kada je turski Efes zabranio Vasiliju Miciću da zaigra za Srbiju upravo protiv Turske jer evroligaški klubovi imaju pravo na to.
SPORT
Ataman zabranio Miciću da igra za Srbiju protiv Turske!
Ukoliko se takva okolnost ponovo, za Srbiju će biti veoma važno da dobro probere među dostupnim igračima, a kako je deficitarna plejmejkerska pozicija, Novak se nameće kao ozbiljno rešenje za naredni period.
► Pogledajte novu epizodu emisije Miljanov korner.
Komentar