REGION

Misija „Luča“: Pošto Crnogorci ne mogu da reše probleme na Zemlji, pokušaće u svemiru

Crnogorska Vlada nema para ni za bolnice, zato je teško vjerovati bombastičnim naslovima, ali vjerujemo u mlade ljude koji stoje iza ovog projekta, komentariše za Sputnjik Vesko Pejak iz NVO Alternativa najavu premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića da Crna Gora prvi put u istoriji pokreće svemirski program.
Sputnik
Važno je, kaže Pejaković, podržati naučnike i ljude koji sanjaju velike snove.
“Smejali smo se "Mašanu", a to je bilo prvo domaće oklopno vozilo. Da je država imala sluha, sad bi imali domaću proizvodnju tog vozila. Svaki pionirski pokušaj je težak. Alternativa je sigurna da je Vlada samo načelno podržala projekat, jer su brzo izbori. Ova Vlada nema novca ni za bolnice, jer u mnogima nedostaju ljekovi. Zato zaista ne vjerujemo bombastičnim naslovima. Ali vjerujemo u mlade ljude koji stoje iza ovog projekta. Jer Vlade će se mijenjati, ali ostaje znanje i umjeće. To jedino može da izvuče Crnu Goru iz situacije u koju su je političari uvalili”, kaže Pejak.
Sagovornik Sputnjika ističe da nauka svakim danom napreduje, podsećajući da neke stvari koje su bile nedostupne sad se mogu naručiti preko E-bay ili AliExpress-a.
“Rat u Ukrajini je pokazao da će se budući ratovi sve manje voditi "čovjek na čovjeka", a sve više dronovima, preciznim bombama i robotima. Udio znanja u tim tehnologijama je veliki, dok je udio materijalnog sve manji. Crna Gora se još nije oporavila od hakerskih napada od prije par mjeseci. Neki servisi za građane još ne rade. Sve škole u Crnoj Gori zatvorio je bubuljičavi pubertetlija iz Češke, makar su nam tako rekli. Ako uzmemo podatak da je jedan sistem koji troši dvije milijarde godišnje paralisao klinac koji udobno sjedi kući ispred kompjutera vrijednog 300 eura, onda je jasno da budućnost sve manje zavisi od velikih sistema, koliko zavisi od "pametnih" sistema”, kaže Pejak za Sputnjik.

Abazović zvijezda mimova

Najava premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića da Crna Gora prvi put u istoriji pokreće svemirski program izazvala je lavinu komentara na društvenim mrežama.
O toj izjavi Abazovića izvijestili su i regionalni mediji. Premijer u tehničkom mandatu je juče na početku sjednice Vlade saopštio da je Crna Gora počela da razvija, prvi put u istoriji, svoj svemirski program.
Dodao je da se nada da će u skorije vrijeme satelit "Luča" biti lanisiran u orbitu. Nakon brojnih reakcija i mimova na društvenim mrežama oglasio se i Abazović

“Zahvalan sam svima koji su podržali naš Crnogorski svemirski program, ali i onima koji i dalje ne vjeruju. Uz malo podrške i mnogo dobre volje, “Luča” će nadam se sljedeće godine u orbitu. Slijede odluke u narednim sedmicama”, napisao je Abazović na društvenim mrežama.

Abazović je uz reagovanje podijelio par mimova koji su danas bili aktuelni na mrežama.

Pavlović: Dok gledam ovaj cirkus, osjećam bijes i razočarenje

Politički teoretičar Feđa Pavlović reagovao je na najavu Vlade Crne Gore da će opredijeliti sredstva zaa svemirska istraživanja, navodeći da situacija nije smiješna.
"Pretpostavljam da bih mogao da smislim par kvalitetnih fora na račun ove najave, ali iskreno – nemam inspiraciju. Jer meni ovo više nije nimalo smiješno. Zapravo, već neko vrijeme, jedino što osjećam prateći ovaj cirkus je bijes i razočarenje", kazao je Pavlović.
Kako kaže "gomila klovnova javni prostor doživljava kao prostor za demagoško iživljavanje".
"Gomila ciničnih, nedoraslih šićardžija i klovnova bez trunke ideje, bez vizije i principa, bez ikakvog osjećaja odgovornosti prema zemlji i narodu koji im je ustupio mandat. Jedna ohola, dekadentna klasa, koja je poluge vlasti doživjela kao plijen, a javnu sferu kao prostor za demagoško iživljavanje. I sasvim su “relaksirani” – i jedni i drugi i treći i peti – dok nam se država pretvara u disfunkcionalno ruglo, u besudno poprište zavađenih klanova i divljih eksploatatora šljunka, dok nam se društvena tkanina koja nas čini zajednicom pred očima razgrađuje. A od javnosti su napravili taoca, prisiljenog da gleda beskrajnu sekvencu insceniranih bitaka, juriša i okršaja i nemoćnog da išta uradi ne bi li se najzad prekinuo ovaj maltretman", ocijenio je Pavlović.
Dodaje da su možda nakon 30. avgusta očekivanja bila naivna i nerealna, "ali ovo čemu svjedočimo danas zaista je ispod svakog nivoa. Izbori. Što prije".
Nakon što je Abazović saopštio da Crna Gora pokreće svemisrki program oglasio je predsjednik Socijaldemokratske partije Raško Konjević.
“Let Abazovića u svemir je mali korak za čovječanstvo, a veliki za Crnu Goru, kazao bi da možde Nil Armstrong 2023. godine”, napisao je Konjević na Tviteru.
Komentar