Brašno od kućnih cvrčaka je poslednji u nizu te vrste prehrambenih proizvoda, a od utorka je zvanično u slobodnoj prodaji na evropskom tržištu.
Aleksandar Gavrilović, koji se bavi uzgajanjem insekata u Hrvatskoj, izjavio je da ljudi zaziru od konzumiranja insekata, pa je dobro krenuti s brašnom.
„Doneo sam brašno koje je 100 odsto mleveni cvrčak. Ima ukus čokolade. Međutim, ako ih hranite lešnicima dobićete ukus lešnika, ako ih hranite bananama dobićete ukus banane“.
Prema njegovim rečima, sve što hoda može i da se jede, pa i bubašvabe.
Gavrilović je ukazao da je važno da se insekti iz prirode dobro termički obrade, dodajući da on konzumira brašno tako što ga pomeša sa jogurtom ili žitaricama.
„Ova hrana sadrži puno vitamina i gvožđa, amino-kiselina, a pre svega proteina“, rekao je Gavrilović, navodeći da su do sada za ljudsku ishranu odobreni crvi brašnari, cvrčci, kućni zrikavci i skakavci.
On je napomenuo da ta hrana nije jeftina zbog same tehnologije uzgoja.
„Naši ljudi još nisu navikli da jedu nešto što ima šest nogu, i dalje su verni životinjama na četiri noge“, dodao je Gavrilović, gostujući na hrvatskoj N1.