SRBIJA

Vučić: Spremni smo da prihvatimo koncept predloženog sporazuma Beograda i Prištine /video/

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, posle razgovora sa „velikom petorkom“, da je Srbija spremna da prihvati koncept i radi na implementaciji predloženog sporazuma, napominjući da je, međutim, s tim u vezi izrazio svu brigu i rezervisanost po jednom važnom pitanju o kom ne može da govori jer predlog nije javan.
Sputnik
Vučić je posle sastanka rekao da je danas bio veoma težak, možda i najteži razgovor.
„Imali smo otvorenu i ozbiljnu diskusiju. Ono oko čega smo saglasni jeste da zamrznuti konflikt nije rešenje i da kad imate takvu situaciju samo je pitanje kada će neko da ga odmrzne i kada će neodgovorni pojedinci da ga odmrznu i uruše mir i stabilnost na Balkanu“, kazao je Vučić.
Istakao je da je kao predsednik Srbije danas nedvosmisleno bio suočen sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred našu zemlju ako se ne bi usaglasili sa predloženim planom za Kosovo i Metohiju.
„Pod tim uslovima tražili smo od četvorke i Lajčaka — predstavnika SAD, Nemačke, Francuske i Italije, da pomognu svima nama u prevazilaženju turbulencija sa kojima se suočavamo na Kosovu i Metohiji. Smatramo da je krajnje vreme da se formira ZSO koja je ne samo obećana već i potpisana pre 10 godina. To je pitanje hitnosti, jer tek posle toga je moguć razgovor i povratak u institucije i kakva-takva normalizacija situacije“, poručio je Vučić.
Predsednik Srbije je najavio da će u narednom periodu obaviti razgovore i konsultacije sa članovima vlade, parlamenta i sa svim značajnim društvenim grupama o predloženom sporazumu za Kosovo i Metohiju.
Komentarišući ocene „petorke“ o vladavini prava, on je rekao da ne zna šta su oni izjavili o napretku Srbije na tom polju, ali je izrazio nadu da su pozdravili napredak koji je Srbija ostvarila, kao i da očekuje podršku na evropskom putu Srbije.
„Nadam se da ćemo čuti njihove glasove, pošto smo godinama, slušali kako su neophodne reforme u oblasti pravosuđa, tužilaštva i svih drugih stvari... a mi smo upravo to obavili i zato očekujem dalju podršku“, dodao je Vučić.
Vučić je ukazao da pred Srbijom nisu laki dani, da nema ni lepih ni slatkih razgovora, i da nakon razgovora sa „petorkom“ može da kaže da je dao sve od sebe da čuva i štiti Srbiju, što će, kako je naveo, bar još neko vreme nastaviti da čini.

Lajčak: Za nas je osnivanje ZSO ključni element stabilnosti

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ostalim članovima „velike petorke“ da su imali intenzivan i otvoren sastanak.
„Predsednik Vučić demonstrirao je odgovoran pristup i volju da donese teške odluke u interesu mira i evropske perspektive za Srbiju. Za nas implementacija ZSO je ključni element stabilnosti“, rekao je Lajčak.
Navodi da su uvereni da je plan predstavljen u septembru najbolji način za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i evropsku integraciju regiona.
U Beograd su doputovali specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, savetnik za spoljnu politiku i bezbednost nemačkog kancelara Jens Pletner, savetnik za spoljnu politiku predsednika Francuske Emanuel Bon i savetnik za spoljnu politiku i bezbednost premijerke Italije Frančesko Talo.
Prethodno, oni su u Prištini razgovarali sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, nakon čega je Lajčak izjavio da su očekivali više razumevanja za predlog za normalizaciju odnosa sa Beogradom.
SRBIJA
„Koktel“ za Balkan: Specijalci dolaze na „liniju vatre“ — koga će da „zaboli glava“ /video/
Komentar