SRBIJA

„Pravda za Slađana“: U centru Kosovske Mitrovice održan skup podrške Slađanu Trajkoviću

Članovi porodice i prijatelji bivšeg pripadnika Kosovske policije Slađana Trajkovića okupili su se danas u centru Kosovske Mitrovice kako bi poslali podršku Trajkoviću koji je uhapšen sredinom decembra.
Sputnik
Trajkovića tužilaštvo u Prištini tereti za krivično delo ratni zločin koji se navodno dogodio u Vučitrnu tokom rata 1999. godine.
Učesnici skupa su nosili transparente na kojima je pisalo „Pravda za Slađana“, „Uhapsite i mene i je sam Slađan“, a poruke su bile ispisane i na albanskom jeziku.
Na jednoj od fotografija koji su nosili učesnici protesta bila je i fotografija na kojoj se vide povrede koje Slađan ima na glavi, a ispod fotografije je pisalo „Jel ja nemam pravo na lečenje zato što sam Srbin?“.
Advokat Dejan Vasić koji zastupa Trajkovića istakao je želju da se ovim protestom, porodice i prijatelja Slađana Trajkovića, pokaže da se radi o časnom čoveku.
„Proces se vodi protiv čoveka koji je iznad svega vodio računa o jednakosti i činio sve da pomogne da u naselju Bošnjačka Mahala, u kom živi, ne dođe do ekscesa između Albanaca i Srba i koji je u miru živeo sa svojim komšijama Albancima i Srbima. Danas su upravo tu pripadnici i jedne i druge nacije. Ovim želimo da pokažemo i sudu pred odluku o produženju pritvora Slađanu da on nije počinio ono što mu se stavlja na teret“, rekao je Vasić uz napomenu da je njegovo zdravstveno stanje izuzetno pogoršano i da očekuje da će se Slađanu odrediti kućni pritvor ukoliko odluka o produžetku pritvora bude doneta.
Trajkovićeva supruga Suzana rekla je da je zahvalna prijateljima i komšijama i da su oni pokazali koje Slađan.
„Apelujem još jednom na Kfor i Euleks jer su oni tu da brane interese Srba, ali se u ovom slučaju vidi da Srbi nemaju nikakvu podršku niti zaštitu. Moj suprug je nevin i Kurti bi trebalo da se preispita jer je Slađan integrisan u Kosovsku policiju nakon provera koje su rađene od strane policije. Radio je devet godina i sada nakon dva meseca pošto je napustio Kosovsku policiju on postaje ratni zločinac. Slađan važi za uglednog građanina i podršku ima od svih komšija Albanaca, ali ne smeju javno da mu daju podršku jer su od Kurtijeve reakcije prestravljeni“, rekla je Suzana.
Ona napominje da se Slađanu krše prava u zatvoru.
„Zdravstveno stanje mu je pogoršano, lekove koje koristi mu nisu dali jer imaju markice sa srpskom oznakom, daju mu neku zamenu a mi ne znamo ni koji su to lekovi. Slađan nema ni novine ni bilo koji vid informacija o tome šta se dešava“ istakla je Suzana.
Jedan od Trajkovićevih komšija, Albanac Arafat Ljatifi poručio je sa protesta da je Slađan uhapšen na pravdi Boga.
„Poznajem Slađana 23 godine. Zajedno smo išli na pecanje, družili se, mislim da je uhapšen na pravdi Boga. Živi sa Albancima zajedno u Bošnjačkoj mahali. Ti Alabanci među kojima ima i njegovih kolega dolazili su kod njega na slavu. Zajedno su jeli i pili i onda nakon 23. godine neko pokaže prstom i čovek bude uhapšen. Treba sve da nas pohapse i da kažu da smo ratni zločinci. Svi ljudi dele moje mišljenje, ali se plaše da to javno kažu. Ja se ne plašim da ovo kažem imam troje dece, živim od socijale, radim privatno i nikom ništa ne dugujem“, kazao je Ljatifi.
Komentar