SRBIJA

Švedsko predsedništvo počelo konsultacije o zahtevu Prištine za članstvo u EU

Švedsko predsedništvo EU započelo je konsultacije sa zemljama članicama u vezi sa zahtevom tzv. Kosova za članstvo u Uniji, izjavio je švedski ambasador pri EU Lars Danijelson.
Sputnik
Danijelson je u Briselu novinarima rekao da ne želi da prejudicira kakvi će biti rezultati tih konsultacija, objavila je prištinska „Koha“.
Švedska je 1. januara preuzela od Češke šestomesečno rotirajuće predsedavanje Evropskoj uniji.

„Konsultujemo se sa mnogim državama da vidimo kako ćemo odlučiti o tom zahtevu. Imamo pet zemalja koje ne priznaju Kosovo i prirodno je da se prvo konsultujem sa njima. Sa nekima sam se već sreo, sastanci se nastavljaju“, naveo je Danijelson.

On je ukazao da je odluka o tome kako dalje postupati sa zahtevom Prištine proceduralna, ali i politička.
„Ona jeste proceduralna, ali ima i politički značaj. Ne želim da prejudiciram rezultate konsultacija, ali čim vidim da se gradi konsenzus, obavestiću zemlje članice. Imamo dve alternative — da ga podnesemo Komisiji ili da to ne uradimo“, kazao je Danijelson.
Prema procedurama u EU, nakon što država podnese zahtev za članstvo, Savet traži od Evropske komisije da sastavi mišljenje o tome da li podnosilac zahteva ispunjava uslove za status kandidata i za početak pregovora o članstvu.
Podsetimo, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti podneo je 15. decembra u Pragu zahtev tzv. Kosova za članstvo u EU Češkoj koja je tada predsedavala Unijom.
SRBIJA
Švedska će insistirati na formiranju ZSO i vraćanju Srba u institucije na Kosovu i Metohiji
Komentar