SPORT

S novim rekordom u novu nedelju, gde će sistem tvrditi da Đoković nije najbolji

Novak Đoković osvojio je turnir u Adelejdu iz serije 250, postavio je i novi rekord po broju mečeva sa igračima iz Top 10 i najvećim procentom pobeda, ali sistem još jednom pokazao koliko je pogrešan. Naime, najbolji srpski teniser je i dalje peti na najnovijoj ATP rang listi.
Sputnik
Nazvati Novaka Đokovića najboljim teniserom planete i to napisati, je apsolutno ispravno i tačno, ali je u istom trenutku i pogrešno.
Kako? Pa vrlo lako, pošto ATP rang lista kaže da je Srbin tek peti na svetu kada su bodovi u pitanju, bez obzira na to što niže pobede, gde god da se pojavi i niko mu ne može ništa, uključujući i one koji su ispred njega na rang-listi.
Do nepravde je došlo zbog velikog broja oduzetih bodova, pre svega na Australijan openu, američim Mastersima i US openu, gde Novak nije imao priliku da učestvuje jer nije vakcinisan, a samim tim nije mogao ni da brani silne titule i bodove.
SPORT
„Skromnost i jednostavnost, to je Novak!“ – Jerik iz Kazahstana za Sputnjik o ljubavi prema Đokoviću
To se odrazilo da se sroza do osmog mesta na ATP listi, jer je sistem, slobodno rečeno – nakaradan, ali to nije omelo velikog šampiona da kod njega, po ko zna koji put proradi čuveni srpski inat.
E, onda je krenulo njegovo „penjanje“ na pomenutoj listi, gde Novak zauzima peto mesto, baš kao i na kraju 2022. godine.
Đoković ovog ponedeljka ima 5.070 bodova, uvećao je svoj saldo za 250 bodova zahvaljujući trofeju u Adelejdu, dok je na tronu ostao i dalje 19-godišnji Španac Karlos Alkaras sa 6.820 poena.
Iza njega nalazi se još jedan Španac – Rafael Nadal sa 5.770 bodova, treći je Norvežanin Kasper Rud sa 5.720 bodova, a četvrti Grk Stefanos Cicipas5.715.
U Top 10 tenisera sveta nalaze se još Rus Andrej Rubljov sa 3.930 bodova, on je zabeležio skod od dva mesta, dok je Kanađanin Feliks Ože-Alijasim skliznuo na sedmu poziciju (3.895), a Rus Danil Medvedev je osmi reket sveta sa 3.860 bodova.
Amerikanac Tejlor Fric je deveti na pomenutoj listi sa 3.545 bodova, a Danac Holger Rune zabeležio je napredak od jednog mesta, te je deseti igrač sveta sa 2.876 bodova.
Još jedna potvrda koliko je čitav teniski sistem od pojave virusa korona, obesmišljen možda se i najbolje ogleda u tome da je Novak trijumfom u Adelejdu oborio još jedan od rekorda u nizu.
Naime, nadmašio je broj mečeva sa najviše igrača iz Top 10. Do sada je bio izjednačen sa Rodžerom Federerom – 347, a Đoković sada ima jedan više u Open eri!
I ne samo što je odigrao 348 mečeva sa igračima iz Top 10, nego ima ubedljivo najbolji procenat ostvarenih pobeda – 69 odsto, dok je penzionisani Švajcarac drugi sa učinkom od 65 odsto.
I posle neka neko kaže, ili neka se drzne da ispravi onog ko za Novaka Đokovića kaže najbolji teniser sveta!
Njemu na čast...
SPORT
Tri razloga zbog kojih je Novakov trijumf u Adelejdu važan
SPORT
Kralj Novak stigao u Melburn
SPORT
Od mržnje do prijateljstva – spektakl u Australiji kao nova potvrda
Komentar