SPORT

Đoković je došao, igrao i pobedio – a sve je počelo rakijom i pečenjem pre 18 godina

Novak Đoković je bio nezaustavljiv na turniru u Adelejdu gde se ove nedelje dokopao 92. trofeja u karijeri u gradu u kome je pre ravno 18 godina naučio da igra „veoma agresivni australijski stil tenisa“.
Sputnik
Mnogo pre devet osvojenih grend slemova u Melburnu i kontroverze oko vakcinacije i deportacije iz Australije, Adelejd je bio nešto kao drugi dom za najboljeg srpskog tenisera.
Početkom 2004. godine, Dejan Petrović, momak rođen u tom gradu - koji je bio jedan od australijskih top juniora - ugostio je tada 17-godišnjeg Đokovića kao trening partnera baš u Adelejdu.

„Siguran sam da se Nole osećao kao kod kuće. Organizovali smo nezaboravan roštilj u predgrađu, tradicionalno prase na ražnju, meze, sve srpsko. Naravno, bilo je i rakije. Možda Novakovi roditelji ne treba da znaju za to, ali popili smo po nekoliko čašica“, otkrio je Petrović za lokalni portal "KOUD sports".

Petrović je tom prilikom mladu zvezdu u usponu povezao sa srpskom lokalnom zajednicom i postao neka vrsta mentora Đokoviću, pišu Australijanci. Kasnije tokom te godine (2004) čak je Novakov otac Srđan, navodno, zamolio Petrovića da bude trener Đokoviću.
Petrović je odmah prekinuo igračku karijeru znajući da je Nole zaista poseban teniski talenat.
„Dosta smo radili na tranziciji, igri na mreži i na servisu. Vrlo agresivno, to je australijski stil tenisa. Bilo je to lepo vreme. Dobro smo se zabavljali“, istakao je Đoković.
Petrović je potom pojasnio da je suštinu igre u tranziciji činilo kretanje.
„Novak nije imao ovakvu bombu u forhendu koju ima danas. Imao je jak bekhend. Nije promašivao, mnogo je bio jači na bekhendu. Plus, servis je nešto na čemu smo ludački radili i pokušavali da unapredimo“, rekao je Dejan.
Đoković je ubrzo počeo da beleži prve dobre rezultate, kvalifikovao se za Australijan open 2005, zatim i na Rolan Garos i Vimbldon - gde je stigao do treće runde.
Posle uspeha u Londonu, porodica Đoković je odlučila da krene drugačijim putem što se tiče trenera pa je angažovala Italijana Rikarda Pijatija.
Petrović, koji je tokom cele minule nedelje gledao svog učenika Đokovića na terenu u Adelejdu, kaže da je ponosan na vreme koje je proveo sa Srbinom i da se nada da će Đoković osvojiti predstojeći Australijan open.

„Nadam se da će Novak slaviti u Melburnu. Sve velike stvari počinju iz Adelejda“, zaključio je Dejan Petrović.

SPORT
Đoković je Nadalu poslao jasnu poruku – zabranjivali ga, a on ponovo stigao Španca
SPORT
Đoković posle 92. titule i izbacivanja brata iz lože: Marko, volim te!
SPORT
Novak krunisan u Adelejdu posle drame - isterao brata pa „okrenuo“ Amerikanca
Komentar