Važan je i period sazrevanja, jer je neophodno da plodovi budu zreli pre prvog mraza. Jedan od glavnih uslova pri izboru sorte u Sibiru je otpornost na bolesti i štetočine. Važan je i ukus plodova, pa veliki broj voćara prednost daje slatkim, sočnim i aromatičnim jabukama.
U sibirskim voćnjacima se najčešće mogu naći jabuke sorte: Ermakovsko gorno, Ranetka Ermolaeva, Gornoaltajska, Altajsko vagrjano, Melba, Žebrobska, Aljonuška, Beli nalic, Anis, Uralsko nalivnoje, Medunica i Bajana.
Kruška se ne može tako često videti u sibirskim voćnjacima, jer je ona slabo otporna na niske temperature i ne može brzo da da plodove, a i prinos je mali. Međutim, u sibirskim voćnjacima se gaje sorte koje su pogodnije tim klimatskim uslovima, kao što su: Kupava, Narjadnaja efimovka, Besemjanka, Svarog, Perun, Lelj i Vnučka. Najotpornije na mraz su: Severjanka, Povislaja, Tema, Polja, Limonaja, Zoja, Sibirjačka i Kujumskaja.
Prilikom sađenja višnje u Sibiru je veoma važno da se pravilno odabere sorta, a zatim da se naprave svi uslovi za njen rast. U Sibiru raste višnja koja može da se gaji u stepama ili obična višnja. Višnja koja raste u stepama je: Kasmamenka, Altajska lastočka, Altajska rana, Maksimovska, Kristina, Želanaja, Rana stepna, Prozračnaja, Vuzovskaja i Irtišska. Sejanec lubskoj i Šokoladnica.
Vrste šljive koje se gaje u Sibiru su takođe prilagođene hladnim klimatskim uslovima. Veoma je važno da se pravilno zasade. U Sibiru najbolje rastu vrste šljiva kao što su: Peresvet, Altajska jubilejna, Padarok čemala, Čemalska, Žemčužina Urala i Gordost Urala.