SVET

„Bugarsku uvlače u rat“: Radev odbio da stavi veto na isporuke oružja Ukrajini, opozicija negoduje

Predsednik Bugarske Rumen Radev odbio je da stavi veto na isporuke oružja Ukrajini. Liderka Bugarske socijalističke stranke, bivša ministarka ekonomije Bugarske Kornelija Ninova obećala je da će njena stranka učiniti sve što je moguće da spreči isporuke oružja Ukrajini.
Sputnik
Načelnik odbrane Bugarske Emil Eftimov danas je najavio početak „logističke operacije o isporuci bugarskog oružja Ukrajini“. Iako je predsednik Rumen Radev izrazio žaljenje zbog toga što su „ljubitelji rata u parlamentu ogromnom većinom doneli odluku o pružanju vojne pomoći Ukrajini“, istovremeno je istakao da je zahtev socijalista da se stavi veto na isporuku oružja Ukrajini – besmislen.
Nakon toga su se socijalisti i poslanici iz stranke Preporod obratili Ustavnom sudu sa zahtevom da se odluka o pružanju vojne i vojno-tehničke pomoći Ukrajini proglasi neustavnom. Liderka Bugarske socijalističke stranke Kornelija Ninova oštro je kritikovala Radeva.

„Apelujemo na predsednika Radeva – treba da date objašnjenje društvu zašto ste preuzeli rizik da uvučete Bugarsku u rat. Do kraja ćemo se boriti protiv isporuka oružja Ukrajini, jer smatramo da se Bugarska na taj način uvlači u rat“, saopštila je Radeva.

REGION
Bugarska: Socijalisti traže od predsednika da stavi veto na isporuke oružja Kijevu
Komentar