Katar 2022

„Politička demonstracija“ je unela razdor među Nemce: „Neka i dalje drže pokrivena usta!“

Ispadanje Nemačke posle prve faze takmičenja na Mundijalu je jedan od najvećih šokova u istoriji fudbala, a postoje mišljenja da je do toga došlo pošto su se fudbaleri Nemačke bavili drugim stvarima, a ne svojim poslom.
Sputnik
Nemci su svesrdno učestvovali u političkoj kampanji i pre i tokom Mundijala, tražila se „borba za ljudska prava“, pravo na nošenje kapitenskih traka u duginim bojama, a sve je kulminiralo grupnim fotografisanjem igrača sa rukama preko usta.
Navodno, time se ukazivalo na cenzuru, ali je jasno da je bavljenje stvarima sporednim u odnosu na fudbal uticalo na performanse ekipe koja je Mundijal završila već u prvoj rundi takmičenja.
„Nisam iznenađen ispadanjem Nemačke. Neka i dalje drže pokrivena svoja usta rukama. Ovaj Mundijal je toliko opterećen politikom, ne razumem zašto samo ne igraju fudbal! Sportisti treba da se bave igrom, da zarađuju novac, da hrane svoje porodice i da pokažu lepotu sporta navijačima“, rekao je Timur Sulejmanov, fudbaler ruskog Nižnjeg Novgoroda.
Ceo performans je izazvao i probleme u samoj ekipi, golman i kapiten Manuel Nojer i igrač Bajerna Leon Gorecka su insistirali na tome, a ostali fudbaleri su, prenose nemački mediji, bili protivnici.
Presekao je treći u redu za kapitensku traku, Jošua Kimih, podržavši svoje saigrače iz Bajerna i ostali fudbaleri su se saglasili sa idejom, iako potpuno jedinstvo nije postojalo, što se i videlo na terenu kasnije jer je Nemačka šokantno poražena od Japana.
Na to je ukazao i legendarni trener Arsen Venger, navodeći da ekipe koje su fokusirane na političke demonstracije ne mogu da budu mentalno spremne za utakmice.
„Kada idete na Mundijal, vi znate da ne smete da izgubite prvu utakmicu. Ekipe koje su mentalno spremne, koje imaju fokus na takmičenje, a ne na političke demonstracije mogu da se nadaju pozitivnom rezultatu", istakao je Venger.
Rezultat svega je ispadanje posle prve faze i otkaz za Olivera Birofa, legendarnog fudbalera koji je u prethodnom periodu u Fudbalskom savezu Nemačke bio direktor reprezentacije.
Katar 2022
Da li bi Piksi zaista trebalo da pogleda ka Rusiji?
Komentar