SVET

Makron: Odnosi SAD i Evrope nisu sinhronizovani

Zbog visokih cena energenata odnosi između SAD i Evrope nisu sinhronizovani, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron.
Sputnik
Makron je u intervjuu za američku televiziju „Si-Bi-Es njuz“ rekao da su, po njegovom mišljenju, aktuelna američka administracija i predsednik Bajden lično „veoma vezani za Evropu“.
„Ali ako pogledate situaciju danas, zaista postoji desinhronizacija. Zašto? Energija. Evropa je kupac gasa i nafte, SAD je proizvođač. A ako pogledate situaciju, naša industrija i naša domaćinstva kupuju po različitim cenama. Dakle, postoji veliki jaz koji utiče na kupovnu moć i konkurentnost naših društava“, objasnio je francuski predsednik.
Govoreći o Ukrajini, on je napomenuo da Evropa i SAD učestvuju u ovom sukobu „u ime istih principa“.
„Ali cena ovog rata nije ista sa obe strane Atlantika“, dodao je Makron.
Predsednik Francuske dodao je da održava direktan kontakt sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom i da pregovore smatra jedinim načinom da se pronađe rešenje za situaciju oko Ukrajine.
„Uvek održavam redovne razgovore i direktan kontakt sa predsednikom Putinom, jer smatram da je najbolji način da se nastavi saradnja ─ zadržavanje ovog direktnog kanala“, rekao je Makron u intervjuu za američku televiziju „Si-Bi-Es njuz“.
Odgovarajući na pitanje o rešavanju trenutne situacije, francuski predsednik je napomenuo da o tome „treba da odlučuju Ukrajinci“.
„Jedini način da se nađe rešenje su pregovori. Ne vidim vojnu varijantu“, rekao je Makron.
Francuski predsednik je takođe naveo da ruski lider smatra da Zapad teži „uništenju Rusije“.
„Mislim da ne težimo tome. Mi, Francuzi, nikada nismo tome težili. Štaviše, imamo veoma bliske veze sa kulturno-istorijskog stanovišta. I uvek smo poštovali ruski narod“, istakao je Makron.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Komentar