SVET

Ankara: Ruski sistemi S-400 biće upotrebljeni u slučaju bilo kakve opasnosti

Ruski sistemi protivraketne odbrane S-400 „spremni su za korišćenje“ i biće upotrebljeni „ukoliko se pojavi bilo kakva opasnost“, izjavio je ministar odbrane Turske Hulusi Akar, a prenosi „Dejli sabah“.
Sputnik
Prema pisanju lista, tokom obraćanja predstavnicima Parlamentarnog komiteta za planiranje i budžet ministar odbrane Turske je naveo da su „kompleksi S-400 na mestu i da su spremni za korišćenje“.
„Ako se pojavi bilo kakva pretnja, odlučićemo gde ćemo ih i kako upotrebiti“, naglasio je ministar.
Turski list podseća da su Turska i Rusija potpisale prvi sporazum o isporuci prvih raketnih kompleksa S-400 u decembru 2017. godine. Prema nekim podacima, ukupna vrednost ugovora bila je oko 2,5 milijarde dolara. Prve isporuke stigle su u Tursku u julu 2019. godine.
SAD su na tursku kupovinu ruskih protivraketnih sistema odgovorile tako što su svog saveznika iz NATO-a isključile iz programa nabavke američkih lovaca F-35.
Turska, koja je glavni proizvođač i kupac u okviru tog programa, saopštila je da je takav potez američke administracije nepravedan i zatražila da joj se isplati kompenzacija od 1,4 milijarde dolara.
Ankara naglašava da je S-400 nabavila tek pošto su SAD odlučile da odustanu od toga da joj prodaju sisteme za protivraketnu odbranu „Patriot“.
Vašington smatra da bi Rusija S-400 mogla da iskoristi da bi tajno dobila poverljive informacije o lovcima F-35. U američkoj administraciji naglašavaju da ruski protivraketni sistemi nisu kompatibilni sa sistemima NATO-a.
Turska, međutim, tvrdi da S-400 ne moraju da se uklapaju sa sistemima NATO-a, te da nisu pretnja za Alijansu, piše „Dejli sabah“.
Komentar