SRBIJA

Četvoro američkih senatora pozvalo Kurtija na mirno rešenje pitanja tablica

Grupa od četvoro američkih senatora izrazila je razočaranje zbog nedostatka napretka u pronalaženju diplomatskog načina za rešavanje pitanja registarskih tablica i pozvala premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija "da iscrpi sve diplomatske puteve" kako bi mirno rešio to pitanje sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Sputnik
Senatori Džin Šahin, Rona Džonsona, Toma Tilisa i Krisa Van Holena u zajedničkom saopštenju koje je Šahin objavila na Tviteru, a nakon neuspeha pregovora u Briselu, ističu da su sve zabrinutiji zbog rizika od nasilja i nestabilnosti u regionu koji, upozoravaju, ugrožavaju teško stečeni mir.
"Razočarani smo nedostatkom napretka u pronalaženju diplomatskog puta napred između vlada Kosova i Srbije za rešavanje pitanja kosovskih registarskih tablica u srpskim entitetima na Kosovu", naveli su senatori.
Oni su istakli da podržavaju napore EU da posreduje u mirnom rešavanju ovog pitanja i "ohrabruju premijera Kurtija da iscrpi sve diplomatske mogućnosti da bi postigao mirno rešenje" ovog pitanja sa predsednikom Vučićem.
Senatori su izrazili zahvalnost snagama KFOR-a na tome što su odigrali ključnu ulogu u održavanju mira u regionu.
Šahin i Tilis, koji su među potpisnicima ovog saopštenja, boravili su u poseti Beorgadu i Prištini u aprilu ove godine.
Komentar