SRBIJA

Ružić: Učenici koji su maltretirali profesorku u Trsteniku biće najstrože kažnjeni

Učenici iz Trstenika, koji su na času maltretirali profesorku tako što su joj izmakli stolicu i snimak delili na društvenim mrežama biće najstrože kažnjeni, a moguće je i njihovo izbacivanje iz škole, rekao je ministar prosvete Branko Ružić.
Sputnik
„Ne postoji opcija da ne reagujemo na nasilje u školama i da nismo reagovali. I ova deca koja su počinila ovo u Trsteniku biće najstrože kažnjena - moguće je i izbacivanje iz škole! Kao društvu nije nam cilj samo da kaznimo i odbacimo, već da adekvatno reagujemo pojačanim vaspitnim radom i prevencijom da se nasilje više ne ponovi“, rekao je Ružić u intervjuu za „Kurir“.
Ružić kaže da statistika koju Ministarstvo dobija od škola ne pokazuje alarmantno veći porast nasilja.
„Trudimo se da zaustavimo nasilje, ali moramo imati u vidu da njegov uzrok ne mora biti u školi. To nikako ne znači da se time ne treba baviti, niti da ijedan nasilni akt ne gledamo kao poziv da nešto promenimo u sistemu ako ne valja. I to je i poenta budućeg rada Ministarstva prosvete - da se time kontinuirano bavimo i sagledamo normativni okvir po kojem se postupa u ovakvim slučajevima i da vidimo na koji način da utegnemo sistem, uvedemo veći red i oštrije sankcije ako je potrebno, ali i da podršku koja je dobro osmišljena, ako treba, osnažimo i bolje koordiniramo“, rekao je Ružić.
Ministar prosvete navodi i da će se raditi na tome da se podigne poštovanje prema nastavnicima i da će u tom smislu biti pregledani svi propisi i mere koji se primenjuju.
SRBIJA
Direktor škole u Trsteniku: Đake koji su maltretirali i snimali profesorku čekaju adekvatne kazne
SRBIJA
Zbog nasilja u školama: Poziv da nastavnici i učitelji u Srbiji dobiju status službenih lica
Komentar