RUSIJA

Švedski ministar o eksplozijama na gasovodima „Severni tok“: Ne isključujemo nijedan scenario

Švedska Vlada za sada ne zna ko je odgovoran za eksplozije na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“, izjavio je novinarima ministar inostranih poslova Švedske Tobijas Bilstrom.
Sputnik

„U ovom momentu ne znamo ko je odgovoran za ove eksplozije. Ne isključujemo nijedan scenario. Ali, i ne spekulišemo ko je odgovoran“, rekao je ministar na koncferenciji za novinare nakon sastanka sa nemačkom koleginicom Analenom Berbok u Berlinu.

On je dodao da trenutno tužilaštvo i obaveštajna služba polaze od toga da je reč o diverziji.
Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da nema sumnje da se po pitanju gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“ radi o aktu međunarodnog terorizma. Prema njegovim rečima, to je najopasniji presedan, jer konkurenti na taj način teraju Evropljane da kupuju energente po višim cenama.
Ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov izjavio je da je cilj eksplozija na gasovodima „Severni tok“ bio da se u potpunosti razore obostrano korisne energetske veze Evrope i Rusije.
Teroristički napadi su se dogodili 26. septembra istovremeno na dva ruska gasovoda koji dostavljaju gas Evropi – „Severnom toku 1“ i „Severnom toku 2“. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je reč o ciljanoj diverziji. Operater gasovoda, kompanija „Nord strim AG“ je tada saopštila da je reč o incidentima bez presedana i da je nemoguće proceniti kada će šteta biti sanirana. Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivični postupak zbog međunarodnog terorizma.
Specijalna operacija u Ukrajini
Patrušev: Najveću korist od terorističkih napada na „Severni tok“ ima Amerika
Komentar