REGION

Ako se opet izglasa Zakon o predsjedniku, Đukanović ga mora potpisati

Predsjednik Crne Gore ima ustavno pravo da vrati na ponovno čitanje izmjene i dopune Zakona o predsjedniku, što je on i uradio, ali ako Skupština drugi put izglasa propis, Milo Đukanović ima obavezu da ga potpiše inače ulazi u krivičnu odgovornost, kaže za Sputnjik advokat Dragan Šoć, jedan od autora crnogorskog Ustava.
Sputnik
On ističe da ovo nije prvi zakon koji je vraćen na ponovno čitanje Skupštini, ali da je u prethodnom periodu, nakon novog usvajanja, Đukanović uvijek potpisivao zakon ali je nepoznanica da li će i ovog puta to uraditi.
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nije potpisao Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Predsjedniku Crne Gore, već je taj dokument vratio Skupštini na ponovno odlučivanje, saopšteno je juče iz njegovog kabineta.
REGION
Đukanović vratio Skupštini izmjene i dopune Zakona o predsjedniku na ponovno odlučivanje
Đukanović je u dopisu šefici parlamenta Danijeli Đurović naveo da bi se potencijalnim proglašavanjem tog zakona, njegovim stupanjem na snagu i postupanjem predsjednika „saglasno njegovom tekstu, dejstvu, smislu i duhu“ neminovno otvorilo pitanje očuvanja ustavnosti i zakonitosti, te pravne sigurnosti u političkom i pravnom sistemu države.
Parlament je izmjene zakona usvojio na sjednici 2. novembra, glasovima 41 poslanika.
Zbog izglasavanja izmjena i dopuna Zakona o predsjedniku, održana su dva protesta pristalica DPS-a i pro crnogorskih snaga.
Za večeras je NVO “Luča” zakazala novi protest ispred Skupštine, a njega su podržali DPS, SDP i SD, kao i sam Đukanović, koji je prema pisanju crnogorskih medija, na Samitu u Egiptu, posvećenom klimatskim promjenama.

Đurović za sredu zakazala sastanak parlamentarnih stranaka

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović pozvala je predsjednike parlamentarnih partija na sastanak u srijedu, radi prevazilaženja političke i društvene krize u Crnoj Gori. Istakla je da je najviše brinu pitanja imenovanja u pravosuđu, pitanja ugrožene bezbjednosti, a smatra da na tom sastanku treba razgovarati i o Zakonu o predsjedniku.
„Imajući u vidu da se država nalazi u političkoj krizi, smatrala sam neophodnim da ponovo otvorim politički dijalog u kom će učestvovati svi predsjednici parlamentarnih partija“, kazala je ona.
Posebno je brine, kako kaže, da smo u ovom izazovnom trenutku ponašanjem i postupanjem svih političkih subjekata došli u situaciju gdje je dovedena u pitanju i bezbjednost u Crnoj Gori.
„Smatram da to izuzetno velikim problemom, i smatram obavezom svih političkih subjekata da nađemo načina da se dogovorimo oko vrlo važnih pitanja koje optetećuju naše društvo. Samom činjenicom da nemamo funkcionalan Ustavni sud lokalni izbori održani u 14 opština još su u fazi čekanja i postoje problemi oko proglašenja rezultata i funkcionalnosti lokalnih samouprava“, poručila je ona.
Naglasila je da je u pitanju jedna od najvažnijih institucija u državi, i da je pred njom više od 3.700 ustavnih žalbi.
Đurović ističe da činjenicom da nemamo Ustavni sud ne postoji adekvatna institucionalna instanca koja će dati odgovore na preispitivanje postupaka i zakonskih rješenja.
REGION
Protest u Podgorici protiv usvajanja izmjena i dopuna Zakona o predsjedniku, DPS se oglasio
Komentar