Specijalna operacija u Ukrajini

Džefri Saks: Evropa rizikuje da od Ukrajine napravi „novi Avganistan“

Evropa rizikuje da u svojim granicama dobije „novi Avganistan“ u vidu Ukrajine ukoliko ne promeni svoju politiku prema Rusiji i ne vrati se za pregovarački sto, izjavio je američki ekonomista Džefri Saks.
Sputnik
Evropa je, prema njegovim rečima, bila šampion diplomatije, ali je sada preuzela isključivo američku liniju vođenja politike koja glasi: „Moramo pobediti Putina i ne vodimo nikakve pregovore“.
„Takav pristup je veoma opasan za Evropsku uniju jer je ona na prvoj liniji udara, samim tim može mnogo da strada od toga“, kazao je Saks u intervjuu za portugalsku televiziju „RTP“.
Takođe je rekao i da su Amerika i Evropa spremni da pregovaraju sa Rusijom, moguće bi bilo i pronaći rešenje za ukrajinski konflikt, ali je Brisel odlučio da se vodi politikom Vašingtona a ne razumom.
Saks je kazao i da će Amerika pretvoriti Ukrajinu u „novi Avganistan“ i ostaviti je u ruševinama jer je to – američki stil.
„Još pred sam početak konflikta govorio sam da ukoliko SAD nastave da vode politiku u ovom stilu, Ukrajina će se pretvoriti u novi Avganistan. Mi smo toliko voleli taj Avganistan da smo ga na kraju uništili. To je američki stil“, zaključio je Saks.
Specijalna operacija u Ukrajini
Američki admiral: Sukob u Ukrajini je samo zagrevanje
Komentar