Specijalna operacija u Ukrajini

Šojgu: Ruska vojska nastavlja efikasno da uništava ukrajinski vojni potencijal

Oružane snage Rusije efikasno smanjuju vojni potencijal Ukrajine, gađajući kritičnu infrastrukturu protivnika, rekao je ministar odbrane Sergej Šojgu na sednici vrha Ministarstva odbrane.
Sputnik
"Udarima visoko preciznim oružjem nastavljamo da efikasno pogađamo objekte vojne infrastrukture, kao i objekte koji utiču na smanjenje vojnog potencijala Ukrajine. Istovremeno se preduzimaju sveobuhvatne mere kako bi se sprečilo stradanje ukrajinskih građana“, precizirao je ruski ministar odbrane.
Po njegovim rečima, kijevski režim nastavlja da sprovodi terorističke akcije usmerene na likvidiranje civilnog stanovništva i uništavanje društvenih objekata.
„Oružane snage Ukrajine ne prestaju da granatiraju Zaporošku nuklearnu elektranu, mesta za evakuaciju i mesta gde se deli humanitarna pomoć, svesno izvodeći ciljane udare na mesta okupljanja civilnog stanovništva“, dodao je Šojgu.
Tokom sastanka, Šojgu je obavestio okupljene da je u poslednje dve nedelje specijalne vojne operacije likvidirano preko 190 stranih plaćenika, da su uništena 74 tenka, 235 drugih oklopnih vozila, dva višecevna bacača raketa „Himars“ i 268 vozila sa teškim mitraljezima.
Tokom odbijanja vazdušnih napada protivnika, u poslednjih 10 dana presretnuto je preko 200 raketa ispaljenih iz višecevnih raketnih bacača „Himars“.

Mobilisano 300.000 vojnika, 87.000 poslato u zonu specijalne vojne operacije

Tri stotine hiljada ljudi iz rezervnog sastava pozvano je tokom delimične mobilizacije koja je završena 29. oktobra, izjavio je ruski ministar odbrane.
„U skladu sa ukazom predsednika od 21. septembra, tokom delimične mobilizacije pozvano je 300.000 ljudi“, rekao je Šojgu.
Od ovih 300.000 , 87.000 je poslato u zonu izvođenja specijalne vojne operacije. Šojgu je istakao da je u početnoj fazi bilo problema u radu vojnih komesarijata.
"Preduzeli smo hitne mere da poboljšamo organizaciju njihovog rada. To je urodilo plodom. Svi regioni su poslali u vojne jedinice određeni broj mobilisanih", rekao je ministar.
Komentar