SRBIJA

„Pružićemo otpor ako Priština krene": Poruka posle sastanka Vučića sa Srbima sa KiM /video/

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Palati Srbija sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije. Predsednik Srpske liste Goran Rakić posle sastanka je izjavio da ukoliko Priština krene da nasilno oduzima srpsku imovinu, narod na Kosovu će pružiti otpor.
Sputnik
"Ukoliko Priština krene da nasilno oduzima srpsku imovinu posle isteka roka za preregistraciju, iskoristićemo sva sredstva i na miran demokratski način pružićemo otpor", rekao je Goran Rakić, predsednik Srpske liste Goran Rakić.
On je naglasio da će to biti nenasilan otpor naroda.
"Ne znamo u šta će se sve to pretvoriti ukoliko neko nasilno krene da oduzima našu imovinu", dodao je on.
Ukoliko Priština krene nasilno u neku akciju oduzimanja vozila, blokiraćemo sve prelaze i ulaze od severa ka centralnom Kosovu i na dalje jug, dodao je Rakić.
Rakić je rekao da će se predsednik Srbije obratiti posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.
Sastanku u Palati Srbija prisustvova li su ministri unutrašnjih poslova i odbrane, Bratislav Gašić i Miloš Vučević, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, predsednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsednici Igor Simić, Dalibor Jevtić, Milan Radoičić, gradonačelnici opština sa severa KiM...
Posle sastanka počela je sednica Saveta za nacionalnu bezbednost kojom predsedava Vučić.
Srpska lista je u sredu uputila pismo predsedniku sa zahtevom za hitan sastanak.
„U ime srpskog naroda sa Kosova i Metohije, a u odnosu na najavu Aljbina Kurtija da će 1. novembra početi sa otimanjem imovine naših građana i vozila sa srpskim registarskim oznakama, mi politički predstavnici Srba sa Kosova i Metohije tražimo hitan sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem“, navela je u saopštenju Srpska lista.
Dodali su da takve najave nasilnih akcija protiv srpskog naroda izazivaju strah i neizvesnost, zbog čega su zatražili da se sa predsednikom sastanu i dogovore kako da se sačuva mir i sigurnost građana i vitalni interesi srpskog naroda.
Podsetimo, rok za preregistraciju tablica na Kosovu i Metohiji ističe, 31. oktobra, a premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, i pored zahteva EU i SAD, odbija da ga produži.
SRBIJA
Srbi sa Kosova i Metohije traže hitan sastanak sa Vučićem zbog najave Kurtija
SRBIJA
Eskobar ponovo pozvao Prištinu da odloži preregistraciju: „Nadam se pozitivnom odgovoru“
Komentar