SRBIJA

Iranski ministar dolazi u Srbiju, Vučić putuje u Teheran

Zamenik ministra spoljnih poslova za politička pitanja Irana Ali Bagheri izjavio je danas da je glavni cilj njegove zvanične posete Srbiji priprema posete iranskog ministra spoljnih poslova Beogradu, ali i priprema posete predsednika Srbije Aleksandru Vučiću Iranu početkom sledeće godine.
Sputnik

Iran nudi svoju naftu Srbiji

Bagheri je za Tanjug rekao da Iran i Srbija imaju razvijene odnose u svim oblastima i izrazio spremnost Irana da stavi na raspolaganje svoje rezerve nafte i gasa Srbiji.
„Iran, kao zemlja koja poseduje zbirno najveće rezerve nafte i gasa sveta, spreman je da svoje rezerve stavi na raspolaganje prijateljskim zemljama, u ovom konkretnom slučaju Srbiji. Na svaki upit Srbije, mi ćemo sa zadovoljstvom odgovoriti. Ako imamo aktivno raspoložive kapacitete dostavljaćemo, a ako nemamo, stvaraćemo kapacitete da se obezbedi potreba naših prijatelja – Srbije“, kazao je Bagheri.
On je dodao da i kako Iran i Srbija imaju razvijene odnose u svim oblastima, uključujući i politiku, ekonomiju, kulturu, obrazovanje..., kao i bliske stavove po regionalnim i međunarodnim pitanjima.
Tokom Bagherijeve posete Beogradu održan je prvi krug konsultacija zamenika ministara spoljnih poslova dve zemlje, a do sada je razgovarao i sa šefom srpske diplomatije Nikolom Selakovićem, kao i sa predsednikom Skupštine Srbije Vladimirom Orlićem.
Tokom sastanaka, kako je preneo Bagheri, razgovaralo se i o dešavanjima na međunarodnom planu, uključujući i krizu u Ukrajini i posledicama koje ta dešavanja izazivaju, kao i o načinu zajedničkog delovanja Srbije i Irana i preduzimanju zajedničkih mera na međunarodnom planu.

Za pregovore i protiv preteranih zahteva NATO

Podseća da su i Iran i Srbija od početka krize u Ukrajini zauzele stav da su protiv rata, da je rešenje razgovor i pregovori i da poštuju teritorijalni integritet i suverenitet međunarodno priznatih zemalja.
S druge strane, kako kaže, i Srbija i Iran se protive preteranim zahtevima nekih sila, naročito NATO-a.
„Upravo zbog toga postoje velike sličnosti između Srbije i Irana kada je reč o krizi koja je nastala u Evropi. Sa partnerima u Srbiji dogovorili smo da iskoristimo sav svoj potencijal da pravac rata i oružanog sukoba na tlu Evrope preusmerimo ka pregovaračkom stolu", kazao je Bagheri.
Ukazujući na to da su SAD u ovom trenutku uvele sankcije trima zemljama koje su, kako kaže, glavni snabdevači naftom u svetu - Iranu, Ruskoj Federaciji i Venecueli, Bagheri primećuje da je EU izuzela neke evropske zemlje od primene sankcija Rusiji, ali da to nije učinila sa Srbijom.
„To znači da zapadne zemlje neće samo Iran i Rusiju da kazne, već i Srbiju. To znači da Srbija, Iran i Rusija moraju da sarađuju, bore se za svoje nacionalne interese. Ono što je za nas i Srbiju veoma bitno jeste obezbeđenje naših naroda, a ne zadovoljenje stranaca“, ukazuje Bagheri.
Dodaje da ako se krene putem zaštite interesa svojih građana, ne samo da će ti interesi biti zaštićeni, već će uspostaviti mir i stabilnost u regionu.
Na pitanje da li očekuje da će se nastaviti pregovori Irana o nuklearnom sporazumu sa svetskim silama iz 2015. godine i šta je po njegovom mišljenju „kamen spoticanja“ pa dogovor nije postignut u avgustu, Bagheri kaže da je potrebno da i druga strana poštuje preuzete obaveze, a da je Iran optimističan da će do dogovora doći.
„Ukoliko druga strana se obaveže na trajno poštovanje svojih obaveza i dogovora i da tu posvećenost i obaveze u praksi pokazuje, sigurno je da je dogovor moguć. Mi smo optimisti da će se to desiti“, kazao je Bagheri.
Komentar