SRBIJA

Plač Majke Božije: Velika golgota Metohije – tu Srbi neprekidno stradaju i pobeđuju

Kapitalno delo Aleksandra Labana „Plač Majke Božije“ o tri veka stradanja Srba u Metohiji i na Kosovu predstavljeno je u Ruskom domu u Beogradu. Reč je o pionirskom poduhvatu, pred čitaocima nije klasična istoriografija, već žitije jedne svetinje, Pećke Patrijaršije i jednog grada, Peći, koje je autor ispričao kroz ličnu i istoriju svoje porodice.
Sputnik
Knjiga priča istoriju Peći i Pećke patrijaršije, odnosno istoriju srpskog naroda od velike seobe pod Arsenijem Trećim Čarnojevićem 1690. godine do današnjih dana, do NATO agresije 1999, poslednje seobe sa Kosova i Metohije.

Plač Majke Božije: Velika golgota Metohije

Žitije jedne svetinje i njenog naroda, zapravo je romaneskna priča koju pripoveda monah Dimitrije. On vodi čitaoca ulicama Peći kroz vekove, pripoveda ono što je zaista doživljeno, a pre svega stradanje svojih sunarodnika.
„Knjiga nije samo podsećanje, već je svedočanstvo, dok sam pisao u ovih pet iskušeničkih godina, u trenucima kada je bilo dosta padova, opštih, uvek mi je protođakon profesor dr Raša Rakić govorio - `sine, ako ti ovo ne uradiš, doći će neko ko će napisati laž, koja će biti prihvaćena, jer je ovo vreme laži`. Ovo je knjiga istine“, kaže autor za Sputnjik.
Delo je napisao povodom 800 godina od prvog pominjanja Peći na severoistočnom zidu Žiče, 1220. godine. Nije reč o klasičnoj istoriografiji, reč je i o književnom delu, u kome monah Dimitrije pripoveda i o neprijateljima, krvnicma.
„Sve je zapravo u ovoj knjizi od 1690. do danas jedna istorija stradanja. Uvek isto, do današnjeg dana,", rekao je Ković.
„On se pita, jesam li ja isti, da li i ja mrzim kao oni. Zbog čega ovo rade, zbog čega, jer od Berlinskog kongresa, od 1898. do osobođenja 1912. preko 300 hiljada Srba je ubijeno na Kosovu i Metohiji. Onaj ko je imao sreću, a to je svaki peti ili šesti, on je ubijen od metka, ostali, možete pretpostviti na koji način su stradali. Ovo je plač Majke Božije sa mnogo strana, a krasnica Pećka, Presveta Bogorodica je u svom prestolu, u crkvi. Ona je naša zaštitnica, ona je ta koja je sačuvala Peć i Pećku Patrijaršiju“, kaže autor.

Istorija stradanja srpskog naroda

Govoreći o Labanovom kapitalnom delu istoričar Miloš Ković je istakao da autentičnost knjizi daje upravo autorova lična istorija i istorija njegove porodice koja je ugrađena u istoriju Pećaršije, Pećke Patrijaršije, a to je pre svega istorija stradanja, s tim što zulume koje su preživeli naši preci, preživljavamo i sami.
„Sve je zapravo u ovoj knjizi od 1690. do danas jedna istorija stradanja. Uvek isto, do današnjeg dana, sa kratkim periodima slobode, to je vreme od 1912. do 1941. Materijal u ovoj knjizi, koji je autor marljivo sakupio, svedoči da je jednako bilo i za vreme Titove Jugoslavijenije“, rekao je Ković.
On je podsetio da su svi ustanci Crne Gore i Srbije bili su praćeni stradanjem srpskog naroda u Staroj Srbiji, ali i da je narod na Kosovu i Metohiji plaćao i za podvige i junaštva Carske Rusije.
„Iz ove knjige je jasno da je svaki rat koji je Rusija vodila sa Turskom za oslobođenje pravoslavnog naroda na Balkanu i za proširenje svog carstva imperijalnih granica bio praćen stradanjem srpskog naroda, kažnjavanjem srpskog naroda u Staroj Srbiji. Tih ratova je od 1696., kada se Petar Veliki uključio u rat Svete lige protiv Turaka, do 1917. bilo devet“, podsetio je Ković.
Kapitalno delo Aleksandra Labana „Plač Majke Božije“ o tri veka stradanja Srba na Kosovu i Metohiji
O knjizi je govorio i jerej prof. dr Milorad Sredojević, koji je rekao da je, iako je autor poznat crkvenoj i kulturnoj javnosti, pojavljivao se u više književnih žanrova, ovo delo njegov krst, ali i pokušaj da se pomogne istini i pravdi.

„To je zapravo zadatak ove knjige, da služi opštem dobru. U njoj se vide ogromne naslage, guste naslage teškog jarma koji je prisutan u tkivu, u biću srpskog naroda, vekovima. Od Kosovske bitke 1389. kad je počelo kretanje i seobe i kad kažemo, velika, prva, druga, postojalo je na desetine seoba. Laban se osmelio da služi narodu, da služi istini. Uronio je u jednu obimnu, dragocenu građu. Koju god stanicu da otvorite, vidite da je tu u pitanju osnovna zemlja, jezgro jednog naroda, etos i etnos, nešto što je temelj temelja“.

Sredojević je dodao da je Aleksandar Laban dosegao do maksimalnih dubina i današnjem čitaocu ponudio da se malo otrgne, da pogleda gde smo i šta imamo, ali i sa kakvim neljudima se susrećemo, demonizovanim, satanizovanim, kojima je u svakom postupku mržnja.
Prihod od prodaje knjige „Plač Majke Božije“ namenjen je Pećkoj Patrijaršiji.
Komentar