SRBIJA

Beograd dobija dva nova komunalna preduzeća - „Naplata prevozne usluge Beograda“ i „Beograd park“

Posle rasprave koja je trajala skoro 15 sati, završena je sednica Skupštine grada Beograda na kojoj je, kao najvažnija tačka dnevnog reda, usvojen rebalans budžeta. Usvojene su i odluke oosnivanju dva nova javna komunalna preduzeća.
Sputnik
Prema ovom rebalansu, ukupan budžet Grada zajedno sa budžetima gradskih opština iznosi 173,4 milijarde dinara, što je za 4,5 odsto više u odnosu na planirani.
Osim toga, usvojen je niz drugih odluka, među kojima i odluka o osnivanju javnog komunalnog preduzeća za naplatu, logistiku i rukovođenje javnim prevozom putnika u glavnom gradu - "Naplata prevozne usluge Beograda", kao i odluka o osnovanju javnog komunalnog preduzeća za upravljanje parkovima na deset gradskih opština i obezbeđivanje uslova za njihovo uređenje, upotrebu i unapređenje - "Beograd park".
Odbornici su usvojili i odluku o dodeli vaučera za kupovinu sportske opreme za decu do završetka njihovog srednjoškolskog obrazovanja, kao i za zaposlene i radno angažovane u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama.
Takođe, usvojena je i odluka da deo Zemunske ulice na Novom Beogradu bude preimenovan u Egipatsku ulicu, kao i odluka kojom će konačno biti rešen problem vodosnabdevanja stanovnika u delu obrenovačkog naselja Konatice, a reč je o 120 domaćinstava.
Između ostalog, odlučeno je i da domaćinstava u neformalnom naselju na lokaciji deponije "Vinča" budu preseljena u socijalne stanove u vlasništvu Grada Beograda.
Odlukom o manifestacijama od značaja za grad Beograd glavnom gradu pridodati su Beogradski maraton i Beogradski dani porodice, a odbornici su usvojili i Odluku o osnivanju privrednog društva Sportski centar "Novi Beograd" i Izveštaj o radu Saveta za zdravlje Grada Beograda za 2021. godinu.
Sednicu su obeležila oprečna mišljenja odbornika vladajuće većine i opozicije, ali i protest ispred Skupštine grada, uoči početka sednice, tokom kojeg su predstavnici komunalnih preduzeća izrazili nezadovoljstvo zbog osnivanja dva nova preduzeća u Beogradu i "nedostatka socijalnog dijaloga", preneo je Tanjug.
Komentar