SRBIJA

Srpska lista: Naši gradonačelnici nisu odobrili upad KBS na sever Kosova, Kfor da reaguje

Srpska lista saopštila je da gradonačelnici četiri opština sa severa Kosova nisu odobrili ulazak pripadnika KBS-a na teritoriju opštine Zubin Potok, čime je prekršen sporazum čiji je garant NATO, i zatražili su odlučnu reakciju komandanta Kfora Ferenca Kajarija.
Sputnik
„Nelegalni upad pripadnika Bezbednosnih snaga Kosova na teritoriju opštine Zubin Potok je grubo kršenje sporazuma iz 2013. godine čiji je garant NATO, a kojim se garantuje da nikakve naoružane formacije Prištine ne mogu upadati u srpske opštine na severu bez odobrenja gradonačelnika ovih opština i komandanta Kfor“, navodi se u saopštenju Srpske liste, prenosi portal Kosovo onlajn.
Srpska lista tvrdi da gradonačelnici opština na severu Kosova nisu odobrili upad KBS-a i zahteva hitnu i odlučnu reakciju komandanta Kfora na, kako su naveli "provokaciju i brutalno kršenje sporazuma i ugrožavanje mira na ovim prostorima".

„U trenutku kada Priština nastoji da militarizacijom severa i zveckanjem oružjem okupira opštine na severu, ovakvi incidenti su nedopustivi i zahtevaju reakciju svih koji su odgovorni za sigurno i bezbedno okruženje svih građana, a pre svega Kfor, Euleks i UNMIK“, naglašeno je u saopštenju.

Kako se dodaje, očigledno je da Aljbin Kurti u trenutku kada njegov plan o registraciji ne prolazi među Srbima, pokušava da zastraši mirne i čestite srpske građane u opštinama na severu i podizanjem tenzija skrene pažnju javnosti sa gorućih problema koji se gomilaju u Prištini.
„Još jednom pozivamo nadležne da preventivno deluju, a Kurtija upozore da se ovakvo ponašanje neće tolerisati. Neodgovorno ponašanje u ovim trenucima zarad sticanja jeftinih političkih poena je odlika nesposobnih političara i manipulatora kakvi se trenutno nalaze na čelu institucija u Prištini“, navode iz Srpske liste.
SRBIJA
Petković: Takozvane kosovske bezbednosne snage upale na sever KiM pod punim naoružanjem
Komentar