EKONOMIJA

Istraživanje: Inflacija u avgustu 2023. od 7 do 7,5 odsto

Prema rezultatima ankete agencije Ipsos, predstavnici finansijskog sektora očekuju da će inflacija u avgustu sledeće godine biti sedam odsto, dok su, prema rezultatima septembarske ankete agencije Blumberg, inflaciona očekivanja finansijskog sektora za godinu dana unapred su niža i iznose šest odsto, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).
Sputnik
Iz NBS navode da je, prema anketi Ipsosa, očekivana inflacija predstavnika privrede za godinu dana unapred blago povećana, sa sedam odsto u julu na 7,5 procenata u avgustu, prenosi Tanjug.
Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred, ona su i kod finansijskog sektora i kod privrede niža od kratkoročnih.
EKONOMIJA
Kolika će biti inflacija u Srbiji: NBS objavila istraživanje
Tako su srednjoročna očekivanja finansijskog sektora nastavila da se kreću u granicama cilja Narodne banke Srbije i iznose 4,5 odsto za dve godine unapred, a za tri godine 3,5 procenata.
Srednjoročna inflaciona očekivanja privrednika nastavila su da se kreću u rasponu između četiri odsto i 5,0 odsto.
U centralnoj banci ocenjuju da bi rezultati ankete koji se odnose na dve i tri godine unapred, mogli da ukazuju i na to da finansijski sektor i privreda očekuju ublažavanje inflatornih pritisaka sa stabilizacijom kretanja na međunarodnim robnim tržištima.
Komentar